Сприяти росту цін на соняшник можуть тренди на ринку сирої олії — думка

Зняття Болгарією обмежень на імпорт українського соняшника навряд чи суттєво вплине на ситуацію і призведе до підвищення цін. Максимум — незначно оживить ринок.

Про це в інтервʼю Latifundist.com розповів директор «ГрадОлії» Ілля Єленський.

«У минулому сезоні з України до Болгарії експортовано приблизно 500 тис. тонн насіння соняшнику. Це суттєвий обсяг, але не настільки, щоб вплинути на цінову кон’юнктуру, оскільки в Україні очікується нарощування виробництва соняшника в поточному сезоні — до 13-14 млн тонн, що на 3 млн тонн більше врожаю попереднього сезону», — каже Єленський.

За його словами, сприяти росту цін на соняшник можуть тренди на ринку сирої олії. Якщо вони підуть вгору, переробники зможуть витрачати на закупівлю соняшника більше коштів, купувати його дорожче. Відповідно, ціни на соняшник на внутрішньому ринку зростуть.

Читайте також: Єврокомісія зняла обмеження на імпорт українського зерна до пʼяти країн

«Але якщо експортна вартість олії буде коливатись в межах $600 за тонну, ніяка Болгарія не підштовхне переробників до суттєвого збільшення цін на насіння. Це не буде мати економічного сенсу», — додав Єленський.

Як повідомлялося раніше, прем'єр-міністр Болгарії Микола Деньков після кількагодинних переговорів з ініціативним комітетом аграріїв-мітингувальників заявив, що імпорт соняшника з України поки що відновлювати не будуть.

Виконано за допомогоюDisqus