Єврокомісія завершила розгляд українського плану дій щодо експорту зерна без Польщі та Угорщини

Європейська комісія розглянула представлений Україною план дій щодо експорту зерна до пʼяти країн ЄС та завершила його обговорення. Представники Польщі й Угорщини участі в цьому не брали.

Про це повідомив речник Єврокомісії Олоф Гілл у Брюсселі на брифінгу, пише Укрінформ.

«Засідання платформи відбулося після того, як Україна ухвалила постанову щодо системи ліцензування та верифікації певних сільськогосподарських продуктів. Єврокомісія відзначила ефективну роботу української сторони, яка представила ці заходи протягом лише 10 днів. Вчорашня зустріч була сфокусована на обміні думками щодо українських пропозицій до плану дій, який містить заходи контролю за експортом певних продуктів та щодо уникнення ринкових потрясінь на ринках п’яти країн-сусідів», — сказав речник Єврокомісії.

Він зазначив, що на вчорашній зустрічі обмін коментарями щодо плану дій був завершений, і це «дуже важливий та позитивний крок уперед».

Читайте також: Сольський розповів про деталі переговорів з Польщею щодо експорту українського зерна

Всі сторони були запрошені до участі у Координаційній платформі, однак державні представники від Польщі та Угорщину на вчорашній зустрічі не були присутніми.

«Однак важливо зауважити, що така участь не є обов’язковою. Ми проводимо такі зустрічі дуже часто. Єврокомісія продовжує контакти з усіма країнами, яких це стосується, як у межах Координаційної платформи, так і поза нею… Ці контакти продовжуються на різних рівнях, але я не буду розкривати двосторонніх переговорів або розмови під час платформи, яка є закритим технічним форматом», — додав Олоф Гілл.

Він повідомив, що 5-7 жовтня виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс здійснить візит до Словаччини, під час якого відвідає прикордонні регіони для оцінки ефективності заходів з розвитку спроможностей «коридорів солідарності» на кордонах з Україною.

Нагадаємо, Єврокомісія зняла обмеження на імпорт українського зерна до пʼяти країн після 15 вересня. Заборона на імпорт стосувалася української пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику. Вона була спрямована на усунення логістичних проблем, пов'язаних із цими товарами в Болгарії, Угорщині, Польщі, Румунії та Словаччині.

Виконано за допомогоюDisqus