Україна починає судовий процес проти трьох країн, які не підтримали рішення ЄК щодо імпорту зерна — Качка

Київ подасть до суду на Польщу, Угорщину та Словаччину через їхню відмову скасувати заборону на українську сільськогосподарську продукцію.

Про це повідомив торговий представник України Тарас Качка в ексклюзивному інтерв’ю виданню POLITICO.

«Важливо довести, що ці дії є юридично неправильними. І тому завтра ми почнемо судові процеси», — сказав Качка в неділю ввечері, додавши, що Київ готується відповісти на експорт польських овочів і фруктів.

Уряд Словаччини в п’ятницю, 15 вересня, після рішення Єврокомісії не продовжувати обмеження на імпорт українського зерна, оголосив про запровадження аналогічних обмежень на національному рівні.

Згідно з урядовою постановою, опублікованою в п'ятницю, Угорщина ввела національну заборону на імпорт 24 українських сільськогосподарських продуктів.

Раніше в Польщі заявили, що продовжать заборону на імпорт українського зерна, незважаючи на відсутність схвалення ЄС.

Качка стверджував, що відкрита непокора Брюсселю з боку Польщі, Угорщини та Словаччини була не лише внутрішньою справою ЄС, але викликала те, що він назвав «найбільшим системним занепокоєнням» — чи можуть міжнародні торгові партнери довіряти, що Брюссель говорить від імені ЄС.

«Протягом багатьох років Європейська комісія була організатором торговельних переговорів та інституцією торговельної політики для всього ЄС. І ми раніше працювали на цій основі. Системний підхід Будапешта і Варшави щодо ігнорування позиції інституцій ЄС у торговельній політиці, я думаю, це буде проблемою для ЄС загалом, тому що там немає єдності», — сказав Качка.

Київ планує судитися з країнами у Світовій організації торгівлі, а не через власну торговельну угоду з ЄС.

«Я думаю, що весь світ повинен бачити, як країни-члени ЄС поводяться по відношенню до торгових партнерів і власного Союзу, тому що це може вплинути і на інші країни», — додав торговельний представник.

Нагадаємо, Єврокомісія зняла обмеження на імпорт українського зерна до пʼяти країн після 15 вересня. Заборона на імпорт стосувалася української пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику. Вона була спрямована на усунення логістичних проблем, пов'язаних із цими товарами в Болгарії, Угорщині, Польщі, Румунії та Словаччині.

Виконано за допомогоюDisqus