Румунія очікує від України презентацію плану дій щодо заходів експортного контролю

Уряд Румунії очікує від України презентації Плану дій щодо ефективних заходів експортного контролю для запобігання деформації ринку зернових.

Про це йдеться на сайті румунського уряду.

Україна має представити план дій до кінця понеділка, 18 вересня 2023 року.

В румунському уряді висловили жаль з приводу того, що не знайдено європейського рішення щодо продовження обмежень на імпорт зерна з України, про що просять країни-члени, яких торкнеться це рішення.

Читайте також: Словаччина ввела односторонні обмеження на імпорт українського зерна

Залежно від плану дій, представленого українською стороною, уряд Румунії вирішить відповідні заходи для захисту румунських фермерів.

«Уряд Румунії перебуває в постійному контакті з Європейською комісією та українською стороною, щоб гарантувати, що новий механізм обмеження наслідків імпорту української продукції, запропонований ЄК, запобігатиме спотворенню ринків країн-членів ЄС, які були захищені превентивними заходами щодо обмеження імпорту з Українию», — йдеться у повідомленні.

Згідно з урядовою постановою, опублікованою в п'ятницю, Угорщина ввела національну заборону на імпорт 24 українських сільськогосподарських продуктів.

Раніше в Польщі заявили, що продовжать заборону на імпорт українського зерна, незважаючи на відсутність схвалення ЄС.

Нагадаємо, Єврокомісія зняла обмеження на імпорт українського зерна до пʼяти країн після 15 вересня. Заборона на імпорт стосувалася української пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику. Вона була спрямована на усунення логістичних проблем, пов'язаних із цими товарами в Болгарії, Угорщині, Польщі, Румунії та Словаччині.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus