Сільськогосподарські підприємства утримують лідируючі позиції в економіці України — Інститут аграрної економіки

За підсумками 2022 року вітчизняна економіка в цілому отримала 240,4 млрд грн збитків, тоді як чистий прибуток підприємств сільського, лісового та рибного господарства за підсумками 2022 року склав 87,1 млрд грн.

Про це повідомив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи нещодавно оприлюднені дані Державної служби статистики України щодо підсумків діяльності підприємств за видами економічної діяльності за 2022 рік.

За його словами, це найвищий за фізичними обсягами показник серед усіх видів економічної діяльності, хоча у 2,7 рази менший проти рекордного рівня 2021 року.

Аграріїв першочергово цікавить розширення наявних елеваторних потужностей, а не будівництво нових — експерт

Читати також

Галузь стала однією з чотирьох, що зберегли позитивний фінансовий результат в умовах повномасштабного вторгнення рф на територію України. Вона забезпечивши найвищу рентабельність операційної (20,3 %) та всієї (13,6 %) діяльності в умовах війни та безпрецедентних перешкод щодо реалізації і (особливо) експорту продукції, зауважив науковець.

Безумовно, галузь зазнала відчутних втрат в результаті військової агресії. Однак 78,4 % її підприємств змогли забезпечити позитивний фінансовий результат. І хоча частка збиткових агропідприємств зросла з 11,7 % у 2021 році до 21,6 % торік, вона є найменшою серед усіх видів економічної діяльності.

«В умовах суттєвого скорочення обсягів виробництва та позитивних очікувань обсягів врожаю 2023 року це дає підстави сповідатися на відновлення довоєнних темпів зростання галузі, забезпечення її стабільності в умовах кардинальних змін, спричинених війною. Водночас висока залежність від експорту продукції вимагає радикальних заходів щодо розширення можливостей реалізації продукції сільського господарства, особливо з високим вмістом доданої вартості», — додав Юрій Лупенко.

Нагадаємо, що «Кернел» продав 312,72 тис. т соняшникової олії в четвертому кварталі 2022/23 фінансового року, що означає п'ятикратне зростання в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus