Український цукор вже враховується у європейському балансі, хоч і викликає побоювання виробників ЄС — експерт

Наразі в Європі згідно останніх даних цукор коштував 915 €/т (983 дол. США). Це на 57% більше, ніж у попередньому році, і вдвічі вище, ніж у липні 2021 року. Така ситуація виникла через дефіцит цукру в блоці, що пов’язане, зокрема, із значним падінням виробництва у Франції (мінімальна площа за останні 14 років). 

Про це у матеріалі на Latifundist.com «Французьких фермерів лякають українським цукром. Звідки взялися страхи та як заспокоїти європейців?» розповів директор НПЦ «Цукробурякового виробництва» Олександр Коротинський.

«В той же час високі ціни на цукор, враховуючи зменшення привабливості зернових, можуть змусити аграріїв надати перевагу бурякам у сівозміні 2024 року. У сезоні 2023/24 МР європейські виробники очікують помірний власний виробіток цукру та імпорт українського цукру в обсязі 0,5 млн т, загальний імпорт становитиме 2,5 млн т», — зазначив експерт.

За його словами, вітчизняний цукор, наразі вже враховується у європейському балансі, хоча і викликає певне побоювання провідних виробників ЄС. Це ще раз підкреслює, що український виробник цукру зобов’язаний ставати прогнозованим і передбачуваним учасником спільного ринку, додав Коротинський.

Нагадаємо, підприємство Suedzucker відмовляється від плану збільшення виробництва цукру у Франції, посилаючись на імпорт з України.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus