Оператори вже в активних переговорах з судновласниками щодо фіксингу суден до портів Одеси — брокери

Станом на 19 серпня агроекспорт річковим та морським транспортом склав 2,2 млн т. Поточні темпи говорять про очікуваний абсолютний рекорд експорту річковим транспортом у вересні, який може сягнути майже 3 млн т за умови збереження темпів. 

Про це повідомляють аналітики Spike Brokers.

«В додаток до успіхів агроекспорту річковим транспортом, функціонування альтернативного зерновому коридору морського маршруту офіційно підтверджено. Оператори вже в активних переговорах з судновласниками щодо фіксингу великогабаритних суден в напрямку портів Одеси», — йдеться у повідомленні.

Враховуючи обмеженість пропозиції флоту та військові ризики очікувана вартість фрахту до Іспанії тимчасовим  морським коридором очікується на рівні близько $40 для суден класу хенді та $25 для суден класу панамакс. Дані ставки є майже на 30-40$ на тонну нижчими, ніж існуючі річкові альтернативи експорту для української агропродукції, зазначають аналітики.

Читайте також: З порту Південний вийшли два балкери — Мінвідновлення

Ринкові ставки транспортування залізницею:

  • Ізмаїл, Україна — Констанца, Румунія €40-45 (1-3 тис. т),
  • Ізмаїл, Україна — Тарагона, Іспанія $72-75 (9-10 тис. т),
  • Ізмаїл, Україна — Александрія, Єгипет $60-62 (9-10 тис. т),
  • Ізмаїл, Україна — Греція $55-57 (5 тис. т),
  • Констанца, Румунія — Тарагона, Іспанія 17-20 (25-35 тис. т),
  • Констанца, Румунія — Тарагона, Іспанія 12-15 (55-65 тис. т).

Як повідомлялося раніше, судно RESILIENT AFRICA з 3 тис. т пшениці вийшло з порту Чорноморськ. Це перше з двох суден, які зайшли в порт Чорноморськ на минулому тижні по встановленому ВМС ЗСУ тимчасовому коридору для цивільних суден.

Виконано за допомогоюDisqus