Європейські країни готові розглянути запропоновані Україною нові механізми експорту зерна

Польща, Румунія та Болгарія готові розглядати механізм спільної верифікації та погодження постачання зерна, запропонований Україною.

Про це повідомила пресслужба Міністерства економіки з посиланням на коментар заступника Міністра економіки України — Торгового представника України Тараса Качки.

«В понеділок ми представили наш план контролю експорту сільгосппродукції всім державам-сусідам. Маємо дуже гарний відгук з боку Румунії та Болгарії, які досить позитивно відреагували, і не ввели національні заборони. Інші три країни, в тому числі і Польща, теж вже дають позитивні сигнали щодо готовності розглядати механізм, запропонований Україною», — сказав Тарас Качка.

За його словами, фактично Україна запропонувала ввести механізм спільної верифікації та погодження постачання чотирьох видів сільськогосподарських товарів (пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику) до п'яти країн ЄС.

Читайте також: Україна введе ембарго на польські овочі найближчими днями — Качка

«Це не розв'яже проблему повністю, тому що це фактично свідчитиме про торгівлю між Україною і цими п'ятьма країнами ЄС в ручному режимі. Але це буде кроком вперед і відмовою від заборон, які для нас неприйнятні по формі. Українська пропозиція може стати основою для розв'язання питання експорту агропродукції до п’яти країн ЄС», — додав Качка.

Польська сторона вже заявила, що готова працювати над розв’язанням цієї проблеми, зазначив торговий представник.

Нагадаємо, український уряд представив Європейській комісії план дій щодо контролю за експортом 4 груп агротоварів з України. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus