Україна представила ЄК план дій щодо контролю за експортом 4 груп агротоварів з України — Шмигаль

Український уряд представив Європейській комісії план дій щодо контролю за експортом 4 груп агротоварів з України. 

Про це повідомив премʼєр-міністр України Денис Шмигаль.

«Такий контроль допоможе запобігти будь-яким викривленням ринку в сусідніх державах-членах ЄС. Зокрема, плануємо ухвалити постанову, яка передбачає, що товари, які йдуть в режимі експорту до 5 держав-сусідів, будуть отримувати верифікацію та погодження від українського Міністерства економіки», — зазначив Шмигаль.

Водночас Україна вже подала формальний запит до Польщі, Угорщини та Словаччини про порушення норм Світової організації торгівлі.

Читайте також: Румунія очікує від України презентацію плану дій щодо заходів експортного контролю

«Також ми починаємо антидискримінаційне розслідування проти недружніх дій цих країн у торговельній сфері на основі статистики 2023 року. Якщо Польща та Угорщина не погодяться на узгоджені з Єврокомісією заходи та не скасують односторонні заборони щодо наших товарів, ми ухвалимо рішення про заборону імпорту до України певних категорій товарів із зазначених країн», — додав премʼєр-міністр.

Уряд Словаччини в п’ятницю, 15 вересня, після рішення Єврокомісії не продовжувати обмеження на імпорт українського зерна, оголосив про запровадження аналогічних обмежень на національному рівні.

Згідно з урядовою постановою, опублікованою в п'ятницю, Угорщина ввела національну заборону на імпорт 24 українських сільськогосподарських продуктів.

Раніше в Польщі заявили, що продовжать заборону на імпорт українського зерна, незважаючи на відсутність схвалення ЄС.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus