Новий механізм експорту українського зерна погодили не всі держави Східної Європи — Шмигаль

26 вересня було підписано постанову про запровадження механізму верифікації та погодження 4-х груп українського аграрного експорту для п’яти сусідніх країн.

Як повідомив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання Кабінету Міністрів, Україна готує відповідні документи з Румунією та Болгарією, пише Урядовий портал.

«Ці країни не порушували торговельних правил Євросоюзу та Угоду про асоціацію і не вводили односторонні обмеження. Дякую за це, Україна надзвичайно цінує відповідальне партнерство», — зазначив Денис Шмигаль.

Глава українського Уряду підкреслив, що для вирішення зернової кризи, Україна представила механізм верифікації та авторизації чотирьох видів аграрної продукції, який підтримала Європейська комісія. 28 вересня відбудеться наступна зустріч координаційної платформи з питань експорту і транзиту, на якій планується фіналізувати представлені пропозиції. 

Читайте також: Український транзит через Польщу знизився у 2023 році втричі — єврокомісар

«4 країни опрацювали український план, висловили свої конструктивні зауваження і пропозиції та готові до обговорення. І лише одна держава — проти. На жаль… У нас немає цьому ані логічного, ані економічного пояснення», — додав Шмигаль.

Нагадаємо, Єврокомісія зняла обмеження на імпорт українського зерна до пʼяти країн після 15 вересня. Заборона на імпорт стосувалася української пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику. Вона була спрямована на усунення логістичних проблем, пов'язаних із цими товарами в Болгарії, Угорщині, Польщі, Румунії та Словаччині.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus