Подорожчання селітри на початку місяця є не єдиним фактором зниження закупівель — аналітики

Селітра купується вже не так активно, як в другій половині літа. Подорожчання на початку місяця є не єдиним фактором стриманої купівельної активності.

Про це йдеться в щотижневому звіті Barva Invest, пише Latifundist.com.

«На тлі високого попиту і невеликих вільних об’ємів підняття цін було очікуваним. Завдяки цьому товар купувався досить активно і перед підняттям цін споживачі сформували досить хороші запаси і наразі необхідності докуповувати товар немає. Інші чинники співпадають і по решті добрив — відсутність нормальних продажів сільгосппродукції та низькі ціни на неї, а також посушлива погода», — йдеться у звіті.

Аналітики зазначають, що деякі споживачі, у яких є кошти, мають плани по закупівлях на весну. Багато аграріїв відкладатимуть до останнього, що може спричинити певний ажіотаж перед початком та під час сезону, особливо якщо доступних об’ємів буде недостатньо.

Наразі українські заводи працюють в нормальному режимі, але через можливі обстріли інфраструктури не виключаються зупинки заводів, як це було минулої осені та зими. В цьому році додались обстріли портової інфраструктури на Дунаї, що може негативно відбитися на імпортних поставках селітри цим шляхом.

Імпортери вже почали постачати новими каналами, однак це здорожчує товар, а об’єми будуть нижчими.

  1. Рекомендована ціна від Остхему на селітру поки що знаходиться на рівні 20 тис. грн/т, на вапняково-аміачну селітру — 16 тис. грн/т, СРТ. В той же час торгові компанії для активізації продажів можуть пропонувати нижчі ціни.
  2. Польська селітра пропонувалася по 18,8-18,9 тис. грн/т, Saletrosan 30 по 19 тис. грн/т, FCA/EXW.
  3. Болгарська селітра пропонувалась по 18,7-18,9 тис. грн/т, FCA порт.
  4. Турецька аміачна та вапняково-аміачна селітра пропонуються по 17,7 тис. грн/т та 16,5 тис. грн/т, FCA порт.
  5. Грузинська селітра подешевшала до 18,3 тис. грн/т, FCA порт.

В Barva Invest прогнозують стабільність цін на селітру найближчим часом. Виробники намагатимуться утримувати ціни на нітратні добрива через високі ціни на газ, однак попит залишатиметься досить низьким, що чинитиме тиск на ціни.

Динаміка цін на газ в Європі залишатиметься ключовим індикатором руху цін на імпортні нітратні добрива.

Більше про ситуацію на ринку добрив можете дізнатися у колег з Barva Invest: +38 044 384 25 84, office@barvainvest.com.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus