З українських портів змогли вийти 50 із 100 заблокованих суден

Станом на 26 вересня в портах України залишається 50 із 100 суден, які були заблоковані після початку повномасштабного вторгнення росії.

Про це повідомив керівник Моніторингової групи санкцій і свободи судноплавства Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко.

«Станом на 26 вересня зі 100 суден, що були заблоковані в українських портах на 24 лютого 2022 року, залишаються 50 суден: 29 з них — в портах Миколаївської області, 14 — в Херсоні, 5 — в Маріуполі. В портах Одеської області з різних причин залишаються два морських судна з числа 41, що були блоковані 24 лютого», — йдеться в повідомленні.

З 50 суден 15 належать судновласникам із країн ЄС (Греції — вісім, Мальти — три, по одному судну Болгарії, Німеччини, Естонії, Данії), 14 — судновласникам із Туреччини, вісім — з України.

Читайте також: Евакуація турецьких суден з Миколаївських портів не відбулася — Васьков

Також серед заблокованих є судна з Норвегії та Китаю, Великої Британії, Чорногорії, Бангладеш, Маршаллових островів, Лівану, Єгипту, Сінгапуру.

У порту Чорноморськ залишається і балкер EMMAKRIS III, який затримали в липні 2022 року на вимогу Генпрокуратури в межах розслідування щодо його російського власника.

Нагадаємо, що спочатку встановлений навігаційним дорученням ВМС ЗСУ коридор використовувався для евакуації, суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний на момент повномасштабного вторгнення російської федерації. Так, з 15 серпня тимчасовим коридором скористалось 5 суден: контейнеровоз JOSEPH SCHULTE, балкери PRIMUS, ANNA-THERESA, OCEAN COURTESY та PUMA.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus