Щорічний експорт зерна в обсязі 50 млн т не задовольнятиме український агросектор — Висоцький

Щорічний експорт зернових в обсязі 50 млн т не задовольнятиме український агросектор. Для забезпечення цієї цифри потрібно на 20-25% скоротити посівні площі, що може вдарити по економіці.

Про це повідомив в інтерв'ю для Українського радіо перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

«Щомісячний експорт обсягом 4 млн тонн нам вдається без діючого зернового коридора і в умовах обмежень. Така цифра точно нікого в Європі не буде бентежити, це умовно 50 млн т на рік. Але така цифра не задовольнятиме наш український сектор, тому що для забезпечення цієї цифри нам на 20-25% треба скоротити посівні площі. А це величезна кількість пайовиків, які живуть з оренди, працівників агропідприємств, це інвестиції в техніку тощо. Тому просто так чверть території покинути і припинити на ній сіяти — це боляче і мінус в економіку», — сказав Висоцький.

За його словами, треба знайти компроміс не через зменшення експорту, бо роль агросектора надто суттєва.

Читайте також: Експорт зерна з України у вересні скоротився на 52%

«Згадаймо, як у 1990-х роках усе системно зпинялося, багато полів були просто в бур’янах. І вивести певні культури на виробництво вдалося лише у 2010-х, тобто на це пішло 10-15 років. Це дуже велика потенційна втрата. Сподіваємося, що розуміння з боку європейських країн буде, і ми продовжимо рухатися спільно в економіці, як і у взаємодії проти агресора. Вже зараз бачимо, що є велика ймовірність увійти в жовтень, працюючи спільно над подоланням викликів», — додав Висоцький.

Нагадаємо, внаслідок ударів по портах Дунайського кластеру та блокування морських портів експорт зернових вантажів до країн Азії, Африки та Європи скоротився на майже 3 млн т на місяць.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus