Україна може самостійно забезпечити прохід такої ж кількості суден на день як при «зерновому коридорі» — Клименко

Український зерновий коридор продемонстрував можливість приймати/випускати 8 суден на день.

Про це заявив керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко.

1 жовтня 3 завантажені судна вийшли з портів Південний та Чорноморськ та 5 суден прибули до портів Великої Одеси під завантаження.

Читайте також: Фрахт за панамакс з Чорноморська в напрямку Китаю складає 100$ за тонну — Spike Brokers

За словами Клименка, саме 5 суден на день прибували до портів Великої Одеси в вересні-жовтні 2022 року, тобто «під час більш-менш нормальної роботи «зернового коридору» за участі України, Туреччини, ООН та рф».

«Таким чином сьогодні (1 жовтня, — прим. ред) Україна зусиллями своїх захисників продемонструвала, що вона спроможна самостійно забезпечити безпечний маршрут такої ж кількості суден на день, що була під час роботи «зернового коридору» під егідою ООН», — зауважив Клименко.

В подкасті «(не)Безпечна Країна» він додав, що є відчуття, що «росія вже не контролює Чорне море» і висловив впевненість, що найближчим часом можливий український наступ в Чорному морі.

«Для того, щоб вивести за останній місяць 5 суден, які в Одеських портах «зависли» з лютого 2022 року і для того, щоб провести зараз 2 судна по зерно і одне з них вже вийшло (подкаст датований 30 вересня, — прим. ред.), треба було зробити дуже багато виважених і послідовних дій. В цьому брали участь ВМС України, Сили оборони півдня, спецназ, СБУ», — додав Клименко.

Нагадаємо, першими тимчасово встановленим ВМС ЗСУ коридором скористалися балкери RESILENT AFRICA та AROYAT, які експортували понад 20 тис. т української агропродукції для країн Азії та Африки.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus