Тимчасові коридори — це те, що зараз необхідно Україні, — Кубраков

Тимчасові коридори — це саме той шлях, який зараз необхідний Україні. Це нормальна робота глибоководних портів, завдяки яким можуть заробляти українські аграрії.

Про це на конференції «Майбутнє українського експорту» заявив Віце-прем'єр-міністр з відновлення — Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков, пише Latifundist.com. 

«Памʼятаю, як в останні місяці роботи зернової угоди, коли росіяни блокували її роботу, не можна було нічого планувати, аграрії нарікали, що такий коридор взагалі не потрібен. Плюс нинішніх коридорів — металурги можуть почати нарешті працювати», — сказав Кубраков.

Читайте також: Україна у вересні експортувала через глибоководні порти 50 тис. т продукції, включаючи аграрну — Висоцький

Він наголосив, що інциденти в роботі тимчасових коридорів можуть статися, оскільки війна продовжується. 

«Якщо щось станеться з нашим цивільним судном — нам є чим відповісти. І ворог це розуміє. Зараз вони сфокусувалися на портовій інфраструктурі. Аби нам не було як експортувати», — зазначив міністр.

За словами Кубракова, пріоритет номер один зараз — захистити південну частину, де знаходяться порти. Він розраховує, що ППО там буде покращено. 

«У плані страховки, ми бачимо зниження з 7% з першими суднами до 5% зараз. В ідеалі, щоб вони знизились до 1,5% як це було з зерновим коридором», — додав Кубраков.

Нагадаємо, 1 жовтня три балкери з агропродукцією та залізною рудою вийшли з портів Чорноморськ та Південний. Також порти Великої Одеси чекають під завантаження 5 нових суден. Балкери OLGA, IDA, DANNY BOY, FORZA DORIA, NEW LEGACY експортують майже 120 тис. т українського зерна до країн Африки та Європи.

Виконано за допомогоюDisqus