ВАР зареєструвала петицію, в якій просить відкласти відкриття ринку землі для юридичних осіб

Всеукраїнська аграрна рада (ВАР) зареєструвала на сайті президента України петицію, в якій просить відкласти до закінчення війни 2-й етап земельної реформи.

Про це повідомила пресслужба ВАР.

«Унаслідок війни агропідприємства вже другий рік поспіль працюють у збиток, щодня зазнають фінансових втрат через заблоковані порти, логістичні проблеми та низькі ціни на зерно. росія продовжує атакувати аграрну інфраструктуру і прицільно знищує зернові елеватори та порти. Значна частина сільгоспугідь замінована, велика кількість підприємств, як і раніше, залишаються на окупованих територіях», — йдеться в петиції.

У ВАР зазначають, що новим викликом для агросектору стане другий етап земельної реформи, який розпочнеться з 1 січня 2024 року. Максимальний розмір земельної ділянки, яку зможе придбати одна людина, збільшиться з нинішніх 100 до 10 тис. га.

Читайте також: Ринок землі в новому році. Готуємось до юрського періоду

«У аграріїв немає коштів, а тому збільшення ліміту с/г земель у власності, за нинішніх умов, призведе до скупівлі землі за безцінь олігархами та корупціонерами. Тому, сьогодні вкрай важливо зберегти аграріїв, які останнє віддають на підтримку ЗСУ, а не тих, хто заробляє на корупції та війні», — вважають автори петиції.

ВАР пропонує залишити до закінчення війни і ще протягом двох років після перемоги чинний ліміт на купівлю в 100 гектарів землі в «одні руки» як для юридичних, так і для фізичних осіб. Асоціація також просить президента внести ці законодавчі пропозиції до Верховної Ради та сприяти їх якнайшвидшому ухваленню.

Нагадаємо, з моменту відкриття ринку сільськогосподарських земель вартість гектару зросла в 4 рази. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus