Умови для початкового розвитку озимини на вже засіяних площах складалися критичні — Укргідрометцентр

За багаторічними кліматичними показниками у вересні закінчилися оптимальні строки для сівби озимих зернових культур у більшості областей України.

Про це повідомляє АПК-Інформ з посиланням на декадний огляд Укргідрометцентру.

За оцінками поточних метеорологічних умов, період без ефективних опадів у більшості областей України наразі налічує від 40 до 55 днів. Внаслідок абсолютно сухої погоди в третій декаді вересня та надзвичайно високого температурного фону в більшості областей, тривала та поглиблювалася ґрунтова посуха, спостерігалися суховійні явища, накопичення вологи не відбувалося зовсім.

«Умови для початкового розвитку озимини на вже засіяних площах складалися критичні. За спостереженнями агрометеорологів, у більшості випадків через відсутність вологи зерно озимої пшениці не проростає майже місяць», — йдеться у повідомленні.

Читайте також: Прогнозована кількість опадів у жовтні кардинально не вплине на вологість ґрунту — Укргідрометцентр

Сприятливі умови складалися лише у Львівській та Волинській областях, де в третій декаді вересня пройшли ефективні дощі, які покращили зволоження верхнього та нижніх шарів ґрунту, що сприяє проростанню зерна та появі дружних сходів.

«Лише за умов достатнього зволоження ґрунту та теплої погоди в другій половині осені пізно засіяні посіви озимих культур зможуть нормально розвинутись перед входом у зиму», — додали фахівці.

Нагадаємо, в другій декаді вересня в Україні спостерігався тривалий дефіцит опадів — у середньому 30-40 днів на більшості території ефективних опадів майже не було, або ж їх кількість була недостатньою для формування необхідного рівня зволоження ґрунту.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus