Україна шукає політичне рішення для розв'язання зернового конфлікту з Польщею — Качка

Українська сторона продовжує активно шукати політичні рішення для вирішення конфлікту щодо зернового транзиту з Польщею і у крайньому випадку розгляне можливість подання позову до Світової організації торгівлі (СОТ).

Про це заявив заступник міністра економіки України та торговий представник України Тарас Качка.

«Насправді є велика робота з пошуку рішення. Очевидно, що скарга до СОТ втратить свій сенс після того, як польська влада скасує свою національну заборону. Вони це чудово розуміють», — зазначив заступник міністра економіки. 

За його словами, наразі будь-які висловлювання з українського боку аналізуються у контексті прийдешніх виборів у Польщі, запланованих на наступний тиждень.

«Строк на проведення консультацій у межах СОТ за цей час не завершиться. Тому очевидно, що після 15 жовтня в нас буде можливість для нормальної міжурядової дискусії. Ми всі пропозиції з урегулювання цього питання польській стороні передали. І ми скоріше очікуємо реакції на той механізм верифікації моніторингу, який запровадила українська сторона, ніж дискусії стосовно скарги до СОТ. Ми завжди вважали, що скарга до СОТ — це останній інструмент у разі, якщо нам не вдасться знайти якогось порозуміння», — повідомив Тарас Качка.

Тарас Качка підкреслив, що Україна намагається досягти нормального врегулювання питання транзиту через Польщу і поступового відкриття цих ринків.

Нагадаємо, що Київ «поставив на паузу» розгляд скарги на Польщу, Угорщину та Словаччину у Світовій організації торгівлі, щоб вирішити загалом питання торгівлі України з країнами ЄС.

Виконано за допомогоюDisqus