Найбільше соняшникової олії експортовано у 2022/2023 МР через дунайські порти — аналітики

Через дунайські порти у 2022/2023 МР було експортовано більше 2 млн т соняшникової олії, або 43,1% від загального експорту. Про це повідомили в «УкрАгроКонсалт».

Експорт соняшникової олії сухопутним транспортом користувався попитом впродовж поточного сезону і складав 18-31% від загального експорту, але в більшості випадків залишався в межах 100-120 тис. т на місяць.

Джерело: «УкрАгроКонсалт» на основі даних митниці

Відіграла вагому роль в 2022/23 МР і робота «зернового коридору», що дало змогу експортувати 1,66 млн т соняшникової олії, або близько 30% від загального експорту.

«Згідно з інформацією Міністерства інфраструктури, в 22/23 МР було експортовано 5,6 млн т соняшникової олії — в середньому по 470 тис. т на місяць, що є солідним показником в порівнянні з минулими роками та приймаючи до уваги поточні обставини з глибоководними портами України. Нагадаємо, що до повномасштабного вторгнення половина соняшникової олії експортувалась саме через термінали біля Миколаєва, які зараз залишаються заблокованими вже більше 19 місяців», — йдеться у повідомленні «УкрАгроКонсалт»

Максимальний обсяг експорту в минулому маркетинговому році був зафіксований у березні, коли було експортовано 584 тис. т соняшникової олії.

Рекордний обсяг експорту соняшникової олії за місяць мав місце в листопаді 2020 року — 757 тис. т.

Читати також: Ринок олійних: виробники втратили маржу, динаміка експорту впала, а потужності переробки виросли. Про що ще говорили на Black Sea Grain?

2022/23 МР відрізнився більш плавними темпами експорту, що було пов’язано скоріше з зовнішніми чинниками, ніж з примхами експортерів, зауважили в «УкрАгроКонсалт».

Нагадаємо, з портів Великої Одеси 8 жовтня вийшли та успішно дісталися територіального моря Румунії 2 судна з українськими вантажами, повідомив керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко. Ці судна прибули в порти 1 жовтня.

Виконано за допомогоюDisqus