Україна поставила на паузу розгляд скарги на Польщу, Угорщину та Словаччину у СОТ — Качка

Київ «поставив на паузу» розгляд скарги на Польщу, Угорщину та Словаччину у Світовій організації торгівлі, щоб вирішити загалом питання торгівлі України з країнами ЄС.

Про це заявив заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка, пише Інтерфакс-Україна.

«Це взагалі питання функціонування торгівлі між Україною та ЄС. Ми бачимо, що ця проблема (ввезення української сільськогосподарської продукції — прим. ред.) буде усунута в найближчі тижні та місяці. Буде багато новин про те, як змінюється режим ліцензування тощо. Це буде дуже активна робота. Тому, поки ми шукаємо практичне рішення, наші спори в СОТ на сьогодні на паузі», — пояснив торговий представник України журналістам у четвер у Брюсселі.

Качка наголосив, що зараз Україна проводить консультації, але не спір як такий.

«Ми направили (до СОТ) цю справу, і для консультацій є 60 днів», — зазначив він.

Торговий представник додав, що для української сторони важливо знайти «конструктивне рішення в рамках усього ЄС». 

Читайте також: В Мінекономіки назвали умову, за якої Україна погодиться відкликати скаргу до СОТ щодо трьох країн ЄС

Крім того, Тарас Качка розповів, що Київ уже врегулював митне оформлення товарів, які йдуть транзитом через п'ять сусідніх країн.

«Ми бачимо, що жодна країна цей транзит не забороняє. Це велике спільне досягнення. У нас залишився єдиний чутливий пункт — це питання того, коли можуть бути відкриті ринки сусідніх країн для українських товарів. Це — мінімальна проблема, тому що ми туди не продаємо багато зернової продукції. Але це взагалі питання функціонування торгівлі між Україною та ЄС», — сказав Качка.

Він висловив впевненість, що проблема із ввезенням української сільгосппродукції буде «усунута в найближчі тижні та місяці».

Нагадаємо, 18 вересня Україна подала скаргу до СОТ на Польщу, Словаччину та Угорщину через введення ними національних заборон на імпорт українського зерна всупереч рішенню Єврокомісії.

Виконано за допомогоюDisqus