В Ізмаїлі більше 40 суден не можуть завантажитися через заборону силовиків — трейдери

Представники ДБР, СБУ та Нацполіції не дозволяють завантажувати судна тим експортерам, які працюють з постачальниками за готівку (по 2-формі)

На всіх терміналах у портах Дунаю перебувають представники Державного бюро розслідувань, СБУ та Нацполіції.

Про це йдеться у матеріалі Latifundist.com «У дунайських портах шукають «кешове зерно». Що буде з експортом?».

За інформацією трейдерів, які працюють у портах Дунаю, зараз там неможливо завантажувати судна з відкритими митними деклараціями для експортерів з 2-ю формою (оплата готівкою). Їм ставлять умову — зареєструвати ПДВ. Ті, компанії, які працюють з постачальниками по безготівковому рахунку (1-форма) можуть відвантажувати свою продукцію.

Однак один із трейдерів, який працює в Рені та Ізмаїлі, на умовах анонімності повідомив, що навіть якщо компанія і працює по 1-формі, її експортну роботу все одно блокують — не оформляють нові вантажні митні декларації (ВМД).

Крім того, не дають доручення і на вже оформленні вантажні митні декларації, посилаючись на силові органи та розпорядження голови Одеської ВЦА Олега Кіпера.

«Від нас вимагають надати податкові накладні. Але ви ж розумієте, що агровиробник має 15-45 днів, щоб зареєструвати податкову накладну. І часто він це робить в останній день. Тобто товар вже експортується, а реєстрація податкових накладних відбувається пізніше. І це нормальна практика. Наприклад, ми заплатили сьогодні, а аграрій зареєструє податкову тільки у кінці листопада. Тому ми зараз  фізично не можемо її отримати і надати перевіряючим органам», — пояснює трейдер.

За його словами, Митним кодексом не передбачено надання податкових накладних для оформлення експортного вантажу.

Він також повідомив, що в Ізмаїлі наразі більше 40 суден не можуть вантажитися через ці перевірки і невидачу ВМД. В Рені — близько 15 суден.

Раніше повідомлялося, що боротьба з контрабандою призвела до зростання цін на олійні та зернові культури.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus