Першочергового розмінування потребують понад 44 тис. га сільськогосподарських земель — голова МВС

Потреба у невідкладному розмінуванні сільськогосподарських земель становить 44 тис. га, а також виявлено 13,5 тис. квадратних кілометрів забруднених акваторій Чорного та Азовського морів та річок в Україні.

Повідомив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко, про це пише «Інтерфакс-Україна».

Під час свого онлайн-виступу на Міжнародній донорській конференції високого рівня з гуманітарного розмінування в Україні у Загребі, Хорватія, глава МВС поділився інформацією, що завдяки роботі українських саперів вже обстежено понад 144 тис. га землі в Україні.

«Є напрями, які потребують особливої уваги. Наприклад, очищення сільськогосподарських земель: потреба в першочерговому розмінуванні — понад 44 тис. га», — зазначив міністр.

У контексті підводного розмінування він розповів, що 13,5 тис. квадратних кілометрів — це потенційно забруднена акваторія Чорного та Азовського морів, а також річок та інших внутрішніх водойм.

Міністр відзначив, що в Україні використовується комплексний підхід до розмінування, включаючи як роботу людей, так і механізованих засобів.

«Але в будь-якому разі машина справляється з цим завданням набагато ефективніше. Для розуміння темпів прискорення: 100 днів роботи одного піротехніка рівнозначні одному дню роботи машини розмінування», — пояснив він.

Крім цього, очільник МВС вказав, що на даний момент ДСНС має більше ніж 430 механізованих піротехнічних машин різних типів, 9 автоматизованих систем, 22 дрони та 5 катамаранів для підводного розмінування.

«Завдяки підтримці міжнародних партнерів в Україні працюють 15 машин механізованого розмінування. Плануємо отримати від донорів ще близько 20 одиниць такої техніки», — додав Клименко.

Нагадаємо, що Туреччина, Румунія і Болгарія обговорюють створення спільних сил для розмінування, які потрапляють в їхні води внаслідок війни росії проти України.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus