В Міноборони назвали три основні забруднювачі ґрунтів внаслідок бойових дій

Наразі серйозною проблемою в агросекторі залишається забруднення ґрунту речовинами від розірваних снарядів.

Про це йдеться в матеріалі «Деградація ґрунтів. Як долають проблему в агрокомпаніях та які є варіанти відновлення здоров’я ґрунтів на територіях, що постраждали внаслідок воєнних дій?» на Latifundist.com.

Офіцер головного управління протимінної діяльності, цивільного захисту та екологічної безпеки Міноборони України Владислав Дудар говорить, що основними забруднювачами внаслідок бойових дій є:

  • фізичні забруднювачі — вирви;
  • важкі метали;
  • забруднення від вибухових матеріалів (первинні, вторинні, піротехнічні і пропіленти — тверде ракетне паливо і гарматний порох).

Основними забруднювачами є саме вторинні вибухові речовини, які є більш потужнішими за первинні і містять у своєму складі багато тротилу. При потраплянні у ґрунт з високим вмістом органічних речовин, тротил починає швидше деградувати.

«Коли ми проводили дослідження у зонах бойових дій, то речовини від вибухових матеріалів знаходили у невеликих кількостях, адже більшість з них деградує, змінюється. Той же тротил, як розповідали американські колеги, за 21 день на їх полігонах розкладався на динітротолуол, який містить канцерогенні речовини», — говорить Владислав Дудар.

Читайте також: Прибрати міни з полів недостатньо для відновлення українського АПК — експерт 

Один із варіантів як оцінити ступінь забрудення полів, пропонує управління протимінної діяльності ФАО, — за допомогою супутникових знімків визначати вирву, який саме боєприпас і з яким хімічним складом потрапив, а потім приблизно розраховувати ступінь забруднення. Але в цього методу є свої нюанси, наприклад, в зоні бойового зіткнення важко визначити, який саме снаряд використовувався, та й боєприпаси мають різний хімічний склад.

Нагадаємо, загальна кількість полів до обстеження на деокупованих територіях становить 2,4 млн га, але враховуючи 20-ти кілометрову зону до лінії фронту, для нетехнічного обстеження (НТО) доступні 1,6 млн га.

Виконано за допомогоюDisqus