Румунія затвердила умови імпорту українського зерна

Уряд Румунії схвалив постанову, яка регулює імпорт чотирьох видів сільськогосподарської продукції з України. Про це повідомив міністр сільського господарства та сільського розвитку Румунії, Флорін Барбу, під час брифінгу після засідання уряду в четвер.

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Сьогодні уряд ухвалив надзвичайну постанову, яка захищає румунських фермерів від імпорту зерна з України. На основі механізму, узгодженого з Україною, ми встановлюємо процедуру, згідно з якою ми дозволяємо імпорт пшениці, кукурудзи, соняшнику та сої тільки на підставі маркетингової угоди, виданої Міністерством сільського господарства та сільського розвитку», — навів його виступ офіційний сайт уряду Румунії.

Він пояснив, що імпорт українських зернових буде доступний лише для румунських фермерів і переробників, які зможуть документально підтвердити, що такий імпорт є необхідним для поповнення їхніх запасів. Крім того, зерно, призначене для подальшої обробки або використання як корм, повинно відповідати стандартам якості, які підтверджуються сертифікатами Агентства з безпеки харчових продуктів та ветеринарної медицини Румунії на підставі аналізу взятих зразків.

Міністр також надав конкретні подробиці щодо процедури імпорту. Румунські фермери та переробники, які прагнуть поповнити свої запаси, повинні подати документи, які підтверджують необхідність імпорту. Комісія для аналізу поданих заявок перевіряє документи і робить рішення щодо дозволу на імпорт. На основі аналізу зразків продукції, які надає імпортер, Агентство з безпеки харчових продуктів та ветеринарної медицини видає сертифікат відповідності для імпортованої продукції.

«Я не можу допустити, щоб на румунський ринок потрапили продукти, уражені хворобами та шкідниками або які не на 100% безпечні для нашого споживання. Термін дії маркетингової угоди спливає за досягнення необхідної якості імпорту. Механізм узгоджено і з нашими фермерами, і з владою України», — наголосив Барбу.

Міністр сільського господарства Румунії також повідомив про майбутню зустріч з міністром сільського господарства Республіки Молдова на наступному тижні з метою аналізу запасів та кількості зернових у власному розпорядженні молдовських фермерів. Міністри сільського господарства Румунії та Молдови намірують узгодити «новий практичний механізм ліцензування і поставки зернових продуктів із Республіки Молдова».

Питання щодо можливого розширення переліку сільськогосподарських товарів, які підлягають ліцензуванню, буде обговорюватися під час наступного тижня на зустрічі з румунськими переробниками і роздрібними торговцями. Вони розглядатимуть можливість внесення змін до переліку товарів, на які поширюється обмеження.

Раніше повідомлялося, що Україна та Молдова спільно з Румунією працюють над тим, щоб запровадити дієві механізми транзиту українських зернових.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus