Стан озимих на Вінниччині вкрай незадовільний

Науковці Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН в Вінницькій області зафіксували складну ситуацію з ростом озимих колосових культур.

Про це йдеться в аналітичній довідці НААН.

Несприятливі погодні умови призвели до пізньої появи сходів, що може призвести до весняного кущіння, яке менше продуктивне в порівнянні з осіннім ростом.

У деяких посушливих районах, таких як Липовецький і Могилів-Подільський, ситуація краща завдяки більшим опадам у вересні (відповідно 55 та 54 мм), порівняно з середніми значеннями в області (лише 29,3 мм проти багаторічної норми 58 мм).

Проте навіть в цих районах сходи озимої пшениці, посіяної 16-17 вересня, є розрідженими, становлячи від 65% до 70%. У північній частині області сходи на посівах 16 вересня після ріпаку озимого складають 55-60%. Офіційний прогноз дощів на початок жовтня, передбачених на 4 і 7 числа, не справдився.

На думку вчених Інституту, для успішного вирощування рослин і отримання рівних сходів, потрібно мати не менше 20 мм вологості в орному шарі ґрунту і 25 мм для внесення мінеральних добрив.

Погодні умови зараз не дозволяють розпочати однорідний ріст озимих зернових культур. Зауважимо, що у першій декаді жовтня метеорологічне літо трималося на всій території країни.

Нагадаємо, що станом на 10 жовтня майже 3,7 млн га озимих культур вже посіяли аграрії по всіх регіонах України.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus