Bloomberg пише, що українські аграрії відмовляються від озимих. Чи все так критично і що кажуть агрохолдинги?

Озимі під урожай 2024: чи зменшують площі агрохолдинги?
Озима пшениця
Джерело фото: Latifundist.com

Втомлені війною українські аграрії скорочують посіви під озимі культури. Приблизно з таким заголовком на початку серпня вийшов матеріал у Bloomberg. Причини все ті ж — обмежені можливості по зберіганню і невизначеність щодо ринкових перспектив. Дехто з експертів припустив, що цьогоріч озимими не засіють 1,5 млн га. Однак нещодавно Мінагрополітики повідомило, що не очікується зменшення площ під озимими, а навпаки, вони навіть збільшаться. За результатам опитування міністерства, в якому прийняли участь понад 2 тис. аграріїв, майже половина (45 %) не планують істотно скорочувати посіви озимих культур, 38% — зможуть збільшити посівні площі і тільки 14% не сіятимуть взагалі озимі.

Отож, яка ситуація в агрохолдингах?

Будуть збільшувати площі під озимими

 «ПАЕК» посіє ріпак на площі 9 тис. га.

Юрій Кормишкін

власник ТОВ «СП «ПАЕК»

«Більша частина полів буде засіяна по пару, на розмінованих полях Снігурівщини. З грудня 2022 року по серпень 2023 року було проведено розмінування і обробіток цих полів, вчора на більшості площ випало біля 40 млм опадів».

Якщо торік  A.G.R. Group відмовився від озимих, бо не зміг вчасно зайти в посівну через погодні умови, то в цьому році закладає 6 тис. га під ріпак і 10,7 тис. під озиму пшеницю. Ріпак вже посіяли у Полтавській, Сумській та Чернігівській області. Триває посівна кампанія у Миколаївському кластері. Озиму пшеницю почнуть сіяти на початку вересня.

Ігор Шестопалов

Голова Правління A.G.R. Group

«Для нас введення в сівозміну озимих культур — це у першу чергу спрощення виробничого процесу. Через двопільну сівозміну (кукурудза-соя), яка у нас була до цього, навесні ми мали велике навантаження на техніку. Тому збільшення до 40% на озимі культури, по-перше, полегшить виробничі процеси, адже частину культур ми посіємо зараз, а частину навесні. По-друге, це ще й диверсифікація виробництва. Адже значна частина України — це ризиковане землеробство. В один рік більше опадів приходиться на озимі, а в інший — на ярі культури. Вгадати важко, яка культура покаже найбільшу врожайність».

Польові роботи у Сумській області

Ранні зернові 2023: Продовольчої пшениці мало, а врожайність на Заході та в Центрі б’є рекорди
Читати також

Збільшать удвічі площі під озимою пшеницею в «Епіцентр Агро». За словами керівниці департаменту з аграрний питань «Епіцентр К» Світлани Нікітюк, під цією культурою засіють 41 тис. га. Також станом на середину серпня відсіяли 75% озимого ріпаку. Загальний план посіву цієї культури був збільшений до 18,5 тис. га. 

Нагадаємо, що в цьогоріч в «Епіцентр К» дещо змінили власну структуру посівів: вже другий рік поспіль зменшили площі під кукурудзою, наростивши обсяги посівів ріпаку та пшениці. Таким чином під урожай 2023 ріпак був посіяний на площі майже 12 тис. га, а пшениця — на площі майже 22,5 тис. га. 

У «Контінентал Фармерз Груп» не змінювали площі під озимим ріпаком — 34,8 тис. га. А от під озимою пшеницею збільшила з 28,8 тис. га у 2022 році до 49,7 тис. га у цьому. Дещо зменшили цього року площі під озимим ячменем: з 15,9 тис. га до 13,1 тис. га.

У «Кернел» озимими культурами засіють понад 100 тис. га. У МХП посів озимини проводитимуть у всіх регіонах присутності агропідприємств, а це 12 областей України. Зокрема, від озимий ріпак відвели 37 тис. га, що на 4 тис. га більше, ніж попереднього року. Під озиму пшеницю — 50 тис. га, що на 10 тис. га більше, ніж у 2022-му.

Не будуть змінювати площі під озимими в «Агрейн». Всього під озимий клин буде відведено 35,5 тис. га. Під урожай 2024 року більше акцент зробити на пшеницю, збільшивши площу на 10,7 тис. га. Посівну почали на Харківщині з озимого ріпаку. Загальна площа під сівбу озимого ріпаку цьогоріч буде на рівні минулого року, але дещо зміниться географія посіву.

Славко Станішич

головний агроном ГК «Агрейн»

«Ми й надалі фокусуємося на вирощуванні цієї культури, майже не змінюючи її площу. Зміна тільки регіонів посіву. Якщо раніше сівбу озимого ріпаку здійснювали на Житомирщині і Черкащині, то цьогоріч збільшили площу посіву озимого ріпаку на Одещині і вперше посіялись на Харківщині. Для Одеського регіону, в якому завжди є ризик несприятливих погодних умов влітку через засуху, озимі культури є найменш ризикованими і дозволяють розраховувати на високі врожаї. Ми побачили залежність від того, що ранній посів приносить свої позитивні результати. Тому цього року також розпочинаємо сіяти доволі рано там, де це можливо».

Також агрогрупа палнує для сівби ріпаку виділили площу в межах 6 тис. га під strip-till у Бессарабії. 

Озимий ріпак, господарство «Ромашка», Вінницька область

Озимий ріпак: відмовилися або скорочують

В Мінагрополітики говорять, що посівні площі у 2023/2024 МР під озимими культурами можуть збільшитися на 0,5 млн га або на 8% порівняно з минулим сезоном за рахунок розширення посівних площ під ріпаком. Під цією культурою площі можуть збільшитися майже на 40%  — до рекордних 1,9 млн га.

Деякі агрохолдинги не поділяють такий оптимізм міністерства.

Ранні зернові 2023: Що з врожайністю та якістю ріпаку?
Читати також

Компанія ІМК не буде сіяти цього року озимий ріпак. Про це Bloomberg повідомив генеральний директор компанії Алекс Ліссітса.

Обмежать площі під ріпаком у «НІБУЛОН». В компанії повідомили, що будуть вирощувати цю культуру тільки у Миколаєві. Це рішення «обумовлене економічними розрахунками та спрямоване на максимізацію врожайності й раціональне використання ресурсів». Станом на середину серпня засіяно майже 3 тис. га ріпаку.

 «НІБУЛОН» розпочав посівну кампанію озимого ріпаку під урожай 2024 року з використанням передової технології. В її межах здійснюється експериментальне використання двох різних підходів до посіву. З одного боку, класичний метод обробки ґрунту та посіву зерновими сівалками. З іншого — упроваджується технологія стріп-тілл у Миколаївському кластері», — повідомили в компанії.

На третину зменшить посіви під озимим ріпаком і «АГРОТРЕЙД». В Сумській, Чернігівській та Харківській областях планують засіяти 10,5 тис. га.

Олександр Овсяник

директор агропромислового департаменту «АГРОТРЕЙД»

 «Скорочення посівних площ зумовлене лише агрономічним підходом, адже законодавицею цих процесів є сівозміна. Роботи розпочали з полів Харківської та Чернігівської областей. Нині вони вже у розпалі. Використовуємо різні способи посіву — широкорядний та суцільний. Зазвичай у ранні строки густота посівів має бути дещо меншою за стандартну, тому ми дотримуємося цього правила».

На 12% скоротить площі під ріпаком «Астарта-Київ». Але в компанії повідомили, що таке скорочення викликане ротацією сівозміни. Загалом посіють 12 тис. га. Вже сіють у Полтавській області.

Вадим Скрипник

директор з сільськогосподарського виробництва «Астарта-Київ»

«Ми і надалі фокусуємося на вирощуванні цієї культури. Для Полтавського регіону, в якому завжди існує ризик несприятливих погодних умов влітку, озимі культури є найменш ризикованими і дозволяють розраховувати на високі врожаї. Ми побачили залежність від того, що ранній посів приносить свої позитивні результати. Тому цього року також розпочинаємо сіяти доволі рано там, де це можливо».

Хто і чому скорочує посіви озимої пшениці?

Компанія «ІМК» планує зменшити посівні площі під озимою пшеницею на третину.

Будуть коригувати площі, відведені під озиму пшеницю, у «РОСТОК ХОЛДИНГ». Це рішення зумовлене як поточними складнощами у галузі, а й прагненням до оптимізації виробництва, говорять в компанії.

Дмитро Купавцев

генеральний директор «РОСТОК-ХОЛДИНГ»

 «Ми посіємо пшеницю мінімально на площах, які залишаться. Так як ми розташовані у Чернігівській області, то в нашій зоні логістика дуже дорога. Також незрозуміла і підвішена ситуація із зерновим коридором. Тому і постає питання чи є сенс взагалі сіяти? Ми зосереджуємося на зростанні стійких та високоприбуткових культурах, щоб забезпечити успішний розвиток культур у поточній ситуації».

Сівалка Horsch

Вдвічі менше посіє озимої пшениці у Київській області HarvEast. Як нам повідомили, це викликано у першу чергу структурою сівозміни. А от площі під ріпаком компанія не зменшує і залишає на рівні 2022 року.


Дмитро Скорняков

генеральний директор HarvEast

«На новий сезон ми відвели 350 га під озиму пшеницю та 1 тис. га під озимий ріпак у Київському активі. Скорочення посівів озимої пшениці в нашому випадку викликано структурою сівозміни».

Як бачимо, поки що тенденції до значного зниження площ під озимими немає. Але посівна тільки почалася. Спостерігаємо за її розвитком.

Наталія Родак, Latifundist.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus