Тимчасовий коридор працює, до українських портів почали заходити судна з імпортними товарами — ВМС

Тимчасовий коридор в Чорному морі працює: кількість суден уже обчислюється десятками й тільки зростатиме.

Про це сьогодні в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

«Ключове слово — «працює». Точно так само ми вважаємо, що кількість суден збільшуватиметься. Тут питання першої пробної кулі. Тобто найсміливіші пішли, незалежно від того, що були досить високі ставки зі страхування — близько 5% від вартості судна вантажу, наскільки мені відомо. Знайшлися сміливці, які пішли першими. І зараз це вже понад 70 суден на захід, я думаю, вже ближче до 80, та близько 60 вже на вихід. Відповідно, люди повірили, страхові ставки стали падати істотно», — сказав Плетенчук.

За його словами, цей канал уже не тільки на експортний, але й на експортно-імпортний.

Плетенчук наголосив, що Військово-морські сили ЗСУ докладають максимум зусиль для того, щоб гарантувати безпеку цього коридору.

Читайте також: Ставки фрахту на річкові перевезення знизилися через відновлення експорту морем — Spike Brokers

«Звичайно, росіянам це дуже не подобається. Звичайно, їм це стоїть поперек горла, те, що обійшлося без них, те, що вони не можуть «обилечивать», ось є таке слово у росіян. І ось це саме те, на чому вони звикли грати, той геополітичний інструмент, який їм був дуже зручний у морі. Тому ми будемо й далі робити все можливе для того, щоб він розширювався. І ми потихеньку наближаємося до позначки в 1,5 млн тонн. Це досить багато вже», — додав Плетенчук.

Як повідомлялося раніше, чіткого графіку роботи тимчасового гуманітарного коридору в Чорному морі немає, судна курсують тоді, коли дає змогу безпекова ситуація.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus