Експорт рафінованої соняшникової олії з України в поточному сезоні складе 0,5 млн т — прогноз

Україні вдалося зберегти широку географію експорту рафінованої соняшникової олії — майже 120 країн. У структурі експорту ключова позиція належить ЄС, але частка знизилася до 40% проти 45% роком раніше. До ТОП-імпортерів увійшла Туреччина, Малайзія та Йорданія.

Про це повідомила аналітик олійного ринку УкрАгроКонсалт Світлана Купрєєва.

У 2022/23 МР крім низького врожаю соняшнику, відключення електроенергії, проблем при реалізації продукції та низької пропускної спроможності «зернового коридору», до завершення сезону додалась його відсутність та загострення логістичних проблем.

«Великі перехідні запаси соняшнику та готової продукції, які спочатку розглядались, як тягар, компенсували зниження врожаю та дали змогу працювати галузі та збільшити показники експорту нашого стратегічного товару — соняшникової олії. Деякі гравці обрали рафінацію, як один з шляхів вирішення поточних проблем та підтримання бізнесу в дієвому стані», — зазначила Світлана Купрєєва.

У 2022/23 МР експорт рафінованої соняшникової олії з України збільшився на 7% у порівнянні з 2021/22 МР. Темпи відвантажень рафінованої олії були досить стабільні протягом всього сезону.

Частка експорту рафінованої олії у загальному експорті знизилася, при цьому залишилась одним з найбільших показників — 9,7%.

Читайте також: Фермер тримає соняшник, експортери побігли в ДАР, а олія шукає «велику воду»

У 2023/24 МР очікується зниження загального експорту соняшникової олії на 7,6%, рафінованої соняшникової олії — на 8,6% (до 500 тис. т).

Нагадаємо, у жовтневому звіті аналітики USDA переглянули прогноз експорту соняшникової олії з України у 2022/23 МР у бік збільшення на 0,4 млн т до 5,6 млн т.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus