Україна та Польща проведуть зустріч на кордоні для розблокування пунктів пропуску

Мінвідновлення 13 листопада проведе зустріч на кордоні з представниками польської влади та перевізниками для розблокування пунктів пропуску.

Про це повідомила пресслужба міністерства.

До зустрічі запрошені Міністерство інфраструктури Польщі, представники воєводств, Директорату Єврокомісії з питань мобільності, Посольства України в Польщі та перевізники. Міністерство відновлення представлятиме заступник міністра Сергій Деркач.

«Разом з цим, за результатами перемовин Сергія Деркача та державного секретаря Міністерства інфраструктури Польщі Рафала Вебера, українською стороною вже було вирішено два порушені польськими колегами питання. Йдеться про функціонування смуг для порожнього транспорту безпосередньо в пункті пропуску «Ягодин — Дорогуськ» та оновлення функціоналу системи єЧерга — можливість замінювати водія для пустих вантажівок», — зазначили в міністерстві.

Читайте також: Українські перевізники перенаправляють вантажі на Угорщину та Словаччину через блокування кордону з Польщею 

Окрім цього, польській стороні запропонують запустити порожній транспорт через пункт пропуску «Угринів — Долгобичув», де наявна відповідна смуга. Такий варіант дозволив би порожнім вантажівкам зменшити час очікування на перетин кордону. 

Нагадаємо, польські перевізники почали блокаду кордону з Україною. Уряд отримав через посольство перелік вимог від них:

  • повернути дозвільну систему для українських перевізників на перетин кордону із Польщею, яку скасували із початком «транспортного безвізу» в червні 2022 року;
  • посилити для іноземних перевізників правила перевезень за ЄКМТ та заборонити українським перевізникам реєструвати компанії в Польщі.
  • можливсть мати мати окремі черги на всіх кордонах для порожніх фур, у Є-черзі для авто на номерах ЄС та отримати доступ до української системи «Шлях». 
Виконано за допомогоюDisqus