Зміна фінансування програми страхування в українському морському коридорі не матиме великого впливу — Atria Brokers

Зміна суми фінансування програми страхування суден в новому морському коридорі не матиме великого впливу.

Про це Latifundist.com розповіла брокер та аналітик сільськогосподарських товарів Atria Brokers Христина Серебрякова.

«Спочатку це допомогло запустити роботу нового коридору та залучити судновласників. Це було справді гарне рішення для України в правильний час. Зараз власники та продавці покладаються здебільшого на страхові компанії, з якими вони мають давні відносини», — каже Христина Серебрякова.

За її словами, здешевлювати страховку може один фактор — відсутність страхових випадків. Умовно, якщо коридором пройдуть ще 100 суден — це буде сигналом знизити ставки.

Будь-яка новина про здешевлення логістики уже сама по собі позитивна, каже директор BPG Shipping Геннадій ІвановВодночас додає, що поки немає розуміння, як працюватиме цей механізм.

Читайте також: Київ і Лондон хочуть здешевити страховку при експорті морем. Що про це думають на ринку

Передусім не зрозуміло, наскільки це новий механізм і у якому порядку він буде працювати. Влітку цього року, після того як рф вийшла з «зернової угоди», держава створила спеціальний фонд в розмірі 20 млрд грн. Він передбачав гарантії компенсації коштів для судновласників у разі пошкодження суден поза попереднім «зерновим коридором».

«Нічим ця історія тоді не закінчилося. Судновласники йшли до своїх страхових компаній і купували страховку. Через складну і малозрозумілу процедуру все лишилось на папері. Можливо, нинішня новина — це продовження того фонду, просто з зменшеному вигляді ($50 млн замість $500 млн), і процедуру якось допрацювали», — припускає Іванов.

Нагадаємо, 15 листопада стало відомо, що Україна спільно з британським урядом та страхувальниками розробили спеціальний механізм покриття воєнних ризиків в українському морському коридорі.

Виконано за допомогоюDisqus