В Мінагро розповіли, на скільки скоротився експорт агропродукції з України через блокаду західного кордону

Блокада польсько-українського кордону перевізниками майже не вплине на обсяги експорту агропродукції.

Про це в інтервʼю УНІАН розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

«На загальні обсяги в тонах майже не вплине (блокада кордону, — прим. ред.). Автомобільним транспортом везуть десь 7-8 відсотків від загального експорту. Експорт через інші напрямки йде, в нас же не все зупинилось. Тому втрата з точки зору об’ємів складає 2-3%. З точки зору вартості, то це більше — можна втратити 5-7 відсотків. Якщо брати для всього агросектору, то це може й не є критично небезпечним, але для конкретних галузей це може бути дуже болісним», — зазначив Висоцький.

Він наголосив, що через сухопутний кордон в основному експортується продукція з доданою вартістю. З точки зору об’ємів, а не вартості, топовими позиціями є цукор, м’ясо птиці, соки, газовані та негазовані води, спирт, кондитерські вироби, мед, яйця.

Читайте також: Україна готова виконати декілька вимог польських перевізників — Дмитрасевич 

«Звісно, зернові і олійні трохи їдуть, але для них не є таким критичним (ускладнений рух через кордон, — прим. ред). А от для вищеназваної продукції — це критично», — додав Висоцький.

За його словами, зараз виробникам і експортерам цієї продукції потрібно їхати по довшому маршруту через Румунію, Угорщину чи Словаччину. Це довше в часі, дорожче і також створює більші черги на цих пунктах, що в результаті збільшує кінцеву вартість продукції.

Нагадаємо, Міністерство інфраструктури Польщі звернулось до України з пропозицією для врегулювання ситуації на кордоні, який три тижні блокують польські перевізники.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus