Україна має експортувати в цьому сезоні близько 55 млн т зерна та продуктів переробки — Сольський

В 2023/24 МР Україна має експортувати близько 55 млн т зернових, олійних та продуктів переробки.

Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.

«Ми минулого року рахували десь приблизно 72 млн тонн урожаю, цього року очікуємо 78-79 млн т — і це десь плюс-мінус 10%. Очевидно, що в нас внутрішнє споживання не сильно помінялося — приблизно 7 млн т. Якщо в абсолютних цифрах — це означає, що цього року нам треба вивезти з нового урожаю не менше 55 млн т — це зерна, а також олійні культури перероблені в олію, але загалом це не менше 55 млн т», — сказав Сольський.

Він зазначив, що минулого року з 24 лютого до серпня були мінімальні обсяги експорту. 

Читайте також: Україна в листопаді експортувала понад 2 млн т агропродукції через порти 

За словами Сольського, обсяг експорту агропродукції підвищився порівняно з серпнем і вереснем, особливо після 10 жовтня, завдяки роботі українського морського коридору, «тому це мільйони тонн — це показники дуже хороші». 

Нагадаємо, агроекспорт автомобільним транспортом станом на 27 листопада склав 425 тис. т, порівняно з 468 тис. т у жовтні та 459 тис. т у вересні. Ускладнення погодних умов та технічні бар'єри, що блокують в'їзд до Польщі, спричинили зниження експортних відвантажень в листопаді. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus