Для відновлення роботи Баштанського сирзаводу не вистачає сировини

Для відновлення роботи Баштанського сирзаводу на Миколаївщині не вистачає сировини.

Про це під час брифінгу в ОВА 4 грудня сказав голова Баштанської РВА Владислав Дмитрів, пише Укрінформ.

«Баштанський сирзавод до війни був найбільшим платником податків Баштанського району. Але під час інтенсивних бойових дій на Миколаївщині і неодноразового влучання у підприємство російських ракет його обладнання було вивезено в інший регіон. Наразі там він частково працює, але про його повернення поки що мова не йде. Одна з причин — для налагодження інтенсивного виробництва йому бракує сировини», — сказав Дмитрів.

За його словами, сьогодні, щоб завод виходив на мінімальну рентабельність, йому потрібно 100 т молока на добу. А у зв’язку з тим, що навколишні населені пункти сильно постраждали від обстрілів та бойових дій, забезпечити таку кількість сировини зараз неможливо, адже різко зменшилося поголів’я великої рогатої худоби.

Читайте також: Україна займає 32 місце у світовому рейтингу виробництва молока. Найбільша проблема — дефіцит сировини

Для відновлення поголівʼя потрібно вирішити три проблеми: державна допомога на вирощування молодняка, забезпечення кормовою базою та зміна цінової політики на закупівлю молока. Сьогодні у домогосподарствах населення заготівельники закуповують його по 11,40-12,10 грн за літр.

Дмитрів додав, що у регіон починає повертатися малий бізнес. Йдеться, зокрема, про роздрібну торгівлю, переробку соняшника, пекарні.

Нагадаємо, у 2023 році скоротилася кількість молокопереробних підприємств — зі 120 до 112. Крім Баштанського сирзаводу ще постраждав Купʼянський МКК.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus