Констанца відіграє важливу роль в українському агроекспорті навіть після відкриття морського коридору — експерт

Враховуючи суттєву кількість барж, які прямували у листопаді з українських портів Ізмаїл та Рені, порт Констанца у Румунії продовжує відігравати важливу роль в українському аграрному експорті. Така ситуація зберігається навіть попри відкриття українського морського коридору.

Про це повідомив аналітик ринку логістики Максим Харченко.

За його словами, перевалка агропродукції на експорт в порту Констанца в листопаді склала майже 3 млн т, що включає в себе 900 тис. т транзитної продукції, в основному з України. Перевалка у жовтні 3,97 млн т, що є рекордом для поточного 2023/24 МР. Основними товарами для експорту у листопаді стала пшениця, кукурудза та ріпак, що не відрізняється від попереднього місяця. Основним трендом стала практична відсутність обсягів ячменю та нарощування експорту соняшникової олії.

«5 основних терміналів перевалили 44,8% агропродукції на експорт, або 1,34 млн т. Саме ці термінали використовувались експортерами для відправки агропродукції в країни Південно-Східної Азії: Сінгапур, Таїланд, В’єтнам», — зазначив Харченко.

Читайте також: Наразі погоджено лише одну якірну стоянку у Констанці — експерт 

Згідно з оперативними даними за листопад, в порт Констанца прибуло 768 барж з агропродукцією на борту обсягом в 1 млн т. Основними товарами стали пшениця — 379 тис. т, кукурудза — 278 тис. т та соняшникова олія — 170 тис. т.

Нагадаємо, за 10 місяців 2023 року через румунський порт Констанца експортували понад 11 млн т українського зерна.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus