Наразі погоджено лише одну якірну стоянку у Констанці — експерт

Наразі погоджено лише одну якірну стоянку в румунському порту Констанца. Для того, щоб вона запрацювала, потрібно встановити на неї два буї, до яких швартуватиметься судно. Інсталяція буїв займає близько двох тижнів, до того ж їх потрібно придбати, доставити та встановити. Це також може зайняти 3-4 тижні.

Про це повідомила старший науковий співробітник Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ірина Коссе.

«Українська зернова асоціація (УЗА) дійсно адвокатує створення місць, де можна перевантажити зерно з баржі на корабель без заходу в порт. Це б значно пришвидшило роботу. Але ще на початку листопада Микола Горбачьов відзначав, що попри обіцянки міністра транспорту Румунії створити одну таку стоянку в жовтні, цього не було зроблено. Були сподівання, що це станеться в листопаді. Але здається, що і в листопаді не встигнуть», — зазначила Коссе.

Читайте також: Рейдова перевалка українського зерна в Констанці має розпочатися в листопаді — Горбачьов

За її словами, УЗА визначила за румунів чіткі координати таких стоянок, їм залишається тільки погодитись.

Як зазначив директор з логістики «НІБУЛОНу» Сергій Калкутін, якірні стоянки зможуть використовувати всі портові оператори — кожен зареєстрований оператор, що має в наявності крани для перевантаження, зможе підганяти їх до якірних стоянок і здійснювати перевантаження зерна.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus