Я зроблю все, щоб зберегти поточне ембарго на українське зерно — новий міністр агрополітики Польщі

Відкриття європейського ринку для агропродукції з України може в майбутньому повністю дестабілізувати не лише внутрішній ринок, а й європейський. Попередній польський уряд запізнився із вжиттям захисних заходів щодо надмірного імпорту з України.

Про це заявив новий міністр сільського господарства Польщі Чеслав Сєкерський в інтерв'ю Dziennik Gazeta Prawna.

«Я зроблю все, щоб зберегти поточне ембарго. У перспективі відбудови українського аграрного сектору необхідно виробити спільні ринкові рішення між Україною та ЄС. Йдеться, перш за все, про дотримання правил безпеки та якості харчових продуктів», — сказав Сєкерський.

Він зазначив, що польське сільське господарство не зможе конкурувати з українським у сільськогосподарському виробництві.

Читайте також: В Польщі новий міністр агрополітики. Він заявляв, що «ЄС надто відкрився Україні 

«Виробничий потенціал українського сільського господарства величезний, крім того, в Україні кращий клімат для вирощування сільськогосподарської продукції, а половина її ґрунту — чорнозем», — зазначив міністр.

Сєкерський вважає, що Польща може скористатися надходженням дешевшої сировини з України, розвиваючи переробку та виступаючи торговельним посередником. Тому польська переробка повинна використовувати дешеву сировину з України, що призведе до отримання додаткової вартості та націнки переробки.

«Іншим потенційним рішенням щодо використання дешевшої сировини з України може бути її переробка на біопаливо та реекспорт на інші ринки ЄС та поза ЄС. Однак для цього буде потрібно розширення залізничної та автомобільної інфраструктури, а також будівництво зернового терміналу, щоб перероблену сировину можна було ефективніше відправляти в інші країни. Польські виробники та експортери харчових продуктів повинні шукати свої конкурентні переваги не лише в ціні товару, але й у доданій вартості та створенні спільних брендів», — додав Сєкерський.

Як повідомлялося раніше, Європейська комісія не бачить дуже значних негативних наслідків від українського аграрного експорту для сільськогосподарського ринку ЄС.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus