В ЄК не бачать негативних наслідків для європейських ринків від експорту української агропродукції

Європейська комісія не бачить дуже значних негативних наслідків від українського аграрного експорту для сільськогосподарського ринку ЄС.

Про це йшлося на засіданні комітету Європейського парламенту з питань сільського господарства та розвитку в Брюсселі, пише Укрінформ.

«Ми відстежуємо обсяги, ми відстежуємо динаміку цін, імпортну ціну на національному рівні, а також ціни на рівні ЄС, і ми публікуємо моніторинговий звіт кожні два місяці. Тож поки що ми не бачимо якихось дуже значних негативних наслідків для сільськогосподарського ринку ЄС», — сказав доповідач з цієї теми П'єр Баску, директор з питань сталого розвитку та підтримки доходів Генерального директорату з питань сільського господарства Єврокомісії.

У жовтні з 4,5 млн т зерна та інших супутніх товарів, експортованих з України, 3,2 млн т пройшли через «коридори солідарності», а близько 1,3 млн т — через український морський коридор.

Євродепутати також стверджують, що необхідно мінімізувати негативний вплив на європейських фермерів. На їхню думку, сплеск експорту до ЄС, який є таким важливим для української економіки, «мав певний непередбачуваний ефект на деяких регіональних ринках у прифронтових країнах-членах, а також спричинив тиск у певних секторах у ЄС.

Читайте також: Польська влада запропонувала аграріям-протестувальникам доплату за кожен гектар з кукурудзою 

Віцепрезидентка аграрного комітету Мазалі Агілар заявила, що іспанські порти переповнені зерном не тільки з України, а й з росії, за неймовірно низькими цінами.

«З таким тиском імпорту вони не можуть продовжувати працювати. Очевидно, що ми повинні показати нашу солідарність з Україною, але не за рахунок наших виробників зерна», — сказала вона, закликавши комісію вжити заходів, аби європейські виробники збіжжя не збанкрутували.

Іспанія, де цього року виробництво зернових впало на понад 40% через несприятливі погодні умови, зараз гостро потребує збіжжя.

Учасники засідання вважають, що підтримувати необхідно насамперед транзит українських зернових через ЄС до кінцевих ринків. Вони припустили, що Всесвітній продовольчий фонд міг би бути більш активним і викуповувати частину цих зернових.

Нагадаємо, Європейська комісія виділить 50 млн євро для відновлення української портів, які постраждали внаслідок російських атак.

Виконано за допомогоюDisqus