З половини експортованого зерна не сплачуються податки — Гетманцев

Деякі сільгоспземлі в Україні обробляться, але не за документами. Таким чином з половини експортованого зерна не сплачуються податки. 

Про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в інтерв’ю Liga.net.

«Фермер взяв це зерно, воно чорне, походження в нього немає, оформив його на фіктивну фірму, завантажив на судно, корабель пішов, потім він переписав це зерно на таку ж фіктивну фірму декілька разів за кордоном, вони переуступили це зерно декілька разів, гроші в країну не повернулись, жодної копійки податків не сплачено. І такого зерна приблизно половина», — сказав Гетманцев.

Він зазначив, що у такому випаду митниця і правоохоронні органи не досконалі, тому і виникла потреба законопроєкту боротьби з «чорним» зерном.

Читайте також: Нові правила експорту зерна — знову на ті ж граблі?

«Механізм полягає у тому, що у кожного зернятка має бути історія. Тобто експортувати зможе лише платник ПДВ, у платника ПДВ на це зернятко має бути вхід ПДВ і так до першого виробника. Весь цей ланцюг має бути з ПДВ. Якщо у тебе немає документа походження цього зерна, тебе не випускають нормою закону», — додав Гетманцев.

За його словами, СБУ пропонує надати тримісячний строк, щоб аграрії змогли сплативши державі великий відсоток від вартості «чорного» зерна, одноразово його вивести. Наразі йде обговорення.

Нагадаємо, 31 жовтня Кабмін оприлюднив постанову № 1132, яка має на меті підготовку до введення нових правил експорту зерна. Постанова наразі регулює виключно формування переліку верифікованих суб’єктів агропромислового комплексу. Тобто фактично передбачає, які компанії в подальшому будуть підпадати під нові правила експорту та відшкодування ПДВ.

Виконано за допомогоюDisqus