Міністр фінансів Марченко спрогнозував, який вплив на економіку може мати мобілізація 500 000 людей

Економіка мобілізованих працює по-іншому. Мобілізовані отримуватимуть грошове забезпечення, формуватимуть попит на товари та послуги. 

Джерело: міністр фінансів Сергій Марченко в ході «Business Breakfast з Володимиром Федоріним» від Forbes. 

«Не можу одразу сказати, якою буде втрата ВВП, якщо ми призвемо ще 500 000 осіб. Звичайно, втрати будуть, у податках також. Але економіка мобілізованих працює по-іншому. Ці люди отримуватимуть грошове забезпечення, формуватимуть попит на товари та послуги. Тому не можна сказати, що це буде тільки втрата для економіки», — сказав він. 

До війни в Україні було 11 млн людей, які «не отримували від держави нічого, але й не сплачували податки», додав Марченко.  

«Припустимо, половина чоловіки — 5,5 млн чоловіків потенційно поза системою будь-якого контролю, будь-якого розуміння, де вони знаходяться. Мінімальну суму податку на доходи фізосіб сплачують близько 3 млн людей. Звичайно, ці люди працюють в економіці, вони, можливо, виконують якісь важливі функції. Але я не можу сказати, що їх можна якось ідентифікувати як втрату», — пояснив він. 

При цьому, за словами міністра, мобілізація має бути «розумною». 

«Звісно, є потенційна втрата економічних агентів. Якщо ви мобілізуєте інженера, який виконує дуже важливу функцію, і від цього втрачає роботу ще тисяча осіб, треба зробити так, щоб цей інженер був заброньований. Тому мобілізація має бути розумною. Люди — це не ресурс, при всій повазі до людей, які так вважають. Люди — це чиїсь життя», — резюмував Марченко. 

Нагадаємо, що 25 грудня очільник фракції "Слуга народу" у Верховній Раді  Давид Арахамія написав у своєму Telegram, що «військове командування внесло запит на мобілізацію 500 тис. військових». 

Виконано за допомогоюDisqus