В Європейській Бізнес Асоціації відреагували на новий законопроєкт про мобілізацію

30 січня до Верховної Ради було повторно внесено Урядовий проєкт Закону №10449, яким пропонується вдосконалити законодавство щодо мобілізації. Бізнес проаналізував його і вважає, що чимало норм негативно вплинуть на економіку країни.

Про це йдеться у зверненні Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА).

«Бізнес переконаний, наразі ключовим завданням має бути створення дійсно працюючих норм, збалансованих, які можна виконати та які не будуть паралізувати роботи частини країни. Власне, тому, на переконання Європейської Бізнес Асоціації вище згаданий законопроєкт і не можна приймати, а потрібно ще раз свідомо підійти до його доопрацювання — аби не зупинити роботу країни і, зокрема, її економіки», — йдеться у зверненні.

В Асоціації звертають увагу на те, що правоохоронні орган та територіальні центри комплектування почали розгортати мобільні пости перед пунктами пропуску через державний кордон України. Співробітники перевіряють документи у водіїв вантажних транспортних засобів, які здійснюють перевезення через держкордон, а також видачу повісток з наказом з’явитися до ТЦК та СП для уточнення облікових даних. Як зазначили в ЄБА, це призводять до утворення додаткових черг на державному кордоні та «паніки серед працівників компанії, які уповноважені на здійснення відповідних перевезень».

«Бо єдиний ефект, який можна цим досягти — втрата довіри від міжнародних замовників, розірвання контрактів, втрата замовлень, звільнення працівників, зупинка виробничої діяльності компаній в цілому, а також зменшення надходжень до державного бюджету в частині сплати податків та митних платежів», — йдеться у зверненні.

За інформацією компаній-членів Асоціації, наразі забронювати критично важливих фахівців чи експертів в компанії особливо складно. В ЄБА вважають, що важливо додатково передбачити бронювання працівників, які не належать до критично важливих підприємств, але водночас активно працюють та сплачують податки до бюджету України. 

Європейська Бізнес Асоціація звернулася до голів усіх профільних Комітетів Верховної Ради України, Першого віце-прем’єр-міністра України — Міністра економіки України Юлії Свириденко із закликом врахувати коментарі та перестороги бізнесу в контексті мобілізаційного законодавства.

«Окремо варто зауважити, що у бізнесу накопичилось чимало питань щодо роботи економіки країни. Тож спільнота б була вдячна Президенту України Володимиру Зеленському за можливість зустрітись та обговорити їх», — додали в Асоціації. 

Виконано за допомогоюDisqus