росіяни проводять навчання у Чорному морі, ймовірно для того, щоб блокувати наявні морські шляхи з/в українські порти


Джерело фото: Facebook

росіяни виявили намір здійснювати активні дії на морі з метою атаки суден, що направляються в/з українських портів. Застосовуючи гібридний підхід, російська федерація намагається блокувати існуючий коридор, що функціонує завдяки Збройним Силам України (ЗСУ). З урахуванням того, що росіяни утримуються від використання наявного флоту через страх перед ураженням українськими протикорабельними ракетами «Нептун» або морськими ударними дронами, їм надається перевага для проведення операцій з повітря.

Про це пише Михайло Гончар, президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» у своєму пості на Facebook.

З метою законного обґрунтування своїх дій, було вислано попередження про закриття зони морського простору під виглядом проведення заходів з бойової підготовки флоту та авіації. Ця зона охоплює широку смугу від Керченської протоки по всьому узбережжю окупованого Криму, приблизно до мису Тарханкут, і від нього до гирла Дунаю.

«Означений район «закрили» в новорічну ніч на період з 21:00 31 грудня 2023 р. по 21:00 31 березня 2024 р., тобто на 3 місяці. Замисел рашистів, ймовірно, в наступному — провести «навчання» з відпрацювання повітряної постановки морських мін (Су-24М) і зрозуміло, що раніше чи пізніше якесь судно нарветься на таку міну. Це вплине негативним чином на функціонування коридору — злетять вгору ставки фрахту, страховки тощо. А можуть на тлі НАТОвських страхів ескалації і ракетним ударом демонстративно поцілити в якесь судно і потім знущально заявляти, що ми ж попереджали, що район закритий — учбові стрільби та пуски», — зазначає Михайло.

Закриття морських просторів під час «навчань» є типовою практикою росіян. Вони вже застосовували її на навчаннях Sea Breeze та Agile Spirit у Чорному морі в 2019 та 2020 роках, переконавшись в безреакційності НАТО. Наприклад, у липні 2019 року було перекрито майже 1/4 акваторії Чорного моря (саме це зазначено на схемі від Андрія Клименка). Реакція НАТО тоді була майже відсутня, що заохочує Кремль діяти подібним чином.

«Діяльність рашистів не викликає здивувань чи питань, бездіяльність США і НАТО викликає питання. І вже не тільки в українців, але й у країнах які є членами Альясу. Ще в 2020 році українськими експертами в рамках Морської експертної плаформи пропонувалось створити зону обмеженого доступу A2/AD (anti-access and area denial) в північно-західному секторі моря для захисту морського та повітряного простору чорноморського узбережжя Болгарії, Румунії та України, що гарантувало би безперебійність функціонування єдиного, непідконтрольного росії шляху для торговельного судноплавства. Але ніц…», — висловлює здивування Михайло.

За словами експерта, ніщо не заважає НАТО діяти взаємно — перекривати морські райони в Балтійському морі, виходячи з Фінської затоки для проведення власних навчань, створювати зону в Східному Середземномор'ї для блокування доступу до бази Тартус в Сирії або закривати простір між Шпіцбергеном і мисом Нордкап в Норвегії. Можливості існують, але важливо мати рішучу волю для втілення цих можливостей, а не дозволяти їй стати пластиліновою.

Нагадаємо, що в Ізмаїльському порту збирається будувати зернові склади бізнесмен Нільс Троост. Він під санкціями Великобританії через зв'язки з рф.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus