В Україні дефіцит аміачної селітри

2024-й рік в Україні почався з дефіциту аміачної селітри. В грудні 2023 року українські заводи в Черкасах та Рівному виробили тільки 59 тис. т селітри.

Про це повідомляє Інформаційна Агенція «Інфоіндустрія» з врахуванням власного моніторингу ринку добрив.

Заплановано було більше 70 тис. тон, а передоплати заходять вже на лютий, тобто товар, оплачений в грудні 2023 року аграрії і трейдери будуть отримувати в лютому 2024 року.

Фактично є дефіцит селітри, який викликаний низькою завантаженістю виробництва та вкрай слабкими обсягами імпорту.

В свою чергу, імпортери та виробники скаржаться на слабкий попит, що зумовлено скороченням експорту обсягів експорту зерна та іншої продукції АПК. Проблеми з проходженням кордону в Польщі, обстріли портів та черги на вивіз зерна, що доповнювались боротьбою із готівковим обігом зерна, стали причинами зниження цін і темпів продажу агропродукції аграріями. Таким чином, на січень аграрій не забезпечений коштами для купівлі добрив.

В грудні і січні завжди аміачна селітра є топовим продуктом для закупівлі і це добриво для підживлення традиційне на українських ланах. Сезон внесення селітри почнеться з високих цін.

«Епіцентр Агро»  планує самостійно виготовляти карбамідно-аміачну суміш та рідкі комплексні добрива, що використають під час посівної 2024. 

Виконано за допомогоюDisqus