Епіцентр Агро

Торгівля, рослинництво, зберігання зернових
23593

«Епіцентр Агро» консолідує всі виробничі активи аграрного напряму групи компаній «Епіцентр К» — провідного ритейлера будівельних матеріалів в Україні.

«Епіцентр К» — група компаній, яка об'єднує мережу будівельно-господарських гіпермаркетів і сільськогосподарський напрям.

Земельний банк — 160 тис. га.

Топ 100 латифундистів України

Регіони діяльності: Черкаська, Хмельницька, Київська, Тернопільська і Вінницька області.

Згідно з аналітичною системою YouControl, засновники компанії — Олександр Герега (81,18%), Галина Герега (18,76%) Тетяна Суржик (0,06%).

Профіль Facebook

Профіль бізнесу

Будівельно-господарські гіпермаркети

«Епіцентр К» спеціалізується на роздрібній торгівлі будматеріалами, меблями, товарами для будинку, саду і городу, побутовою хімією і т. п. Група налічує 60 торгових центрів під маркою «Епіцентр» і «Нова лінія». Мережа торгових центрів «Епіцентр» — лідер роздрібної торгівлі в Україні.

Сільське господарство

Трансформація компанії по моделі холдингового типу — виділення виробничих структур і корпоративного центру, створення структурованої компанії «Епіцентр Агро» , яка буде відокремлена від основного бізнесу «Епіцентр К».

Рослинництво

Виробничі структури-кластери «Епіцентр Агро»: Вінницький, Центральний, Західний і кластер «Кряж».

Основні культури: озимі пшениця і ріпак, соняшник, кукурудза.

У 2017/18 МР компанія зібрала 760 тис. т зернових і олійних культур. З них понад 501 тис. т кукурудзи з врожайністю у бункерній вазі 12,16 т/га, 138,8 тис. т озимої пшениці з врожайністю 6,04 т/га і 123,4 тис. т соняшнику з врожайністю 3,47 т/га. 

Читайте також: Віталій Ставничук про причини відходу з Епіцентр К і особливостях компаній з «ручним управлінням»

«Епіцентр Агро» в 2019 р. змінить структуру посівів. Окрім основних вирощуваних культур (кукурудзи, соняшнику і пшениці), в сівозміну введуть сою. Через рік посіви сої на полях «Епіцентр Агро» займатимуть більше 5%, через два роки — 10-12% площ.

Читайте також: Посівна 2019: аграрії готові кинутися в поля

Парк сільгосптехніки

«ОТП Лізинг» поставила «Епіцентр Агро» 79 одиниць сільськогосподарської техніки брендів Case і Manitou. Загальна сума фінансування склала $9,1 млн, термін лізингового договору — 5 років.

Елеватори

Читайте також: Карта елеваторів «Епіцентр Агро»

«Епіцентр Агро» належить 7 елеваторів потужністю одноразового зберігання 298 тис. т.

У 2019 р. будуть збільшені об'єми одноразового зберігання ряду об'єктів:

  • «Немировський елеватор» — на 28 тис. т;
  • «Гниванський елеватор» — на 60 тис. т;
  • «Вінницький елеватор» — на 225 тис. т;
  • «Переробник» — на 105 тис. т;
  • «Закупнянське ХПП» — на 60 тис.т.

Читайте також: Елеваторний бум: ТОП об'єктів в 2018 р. і плани на 2019 р.

За контрактом з компанією Feerum S.A. (Польща) на €50 млн передбачено будівництво і реконструкцію елеваторних комплексів потужністю одноразового зберігання на 725 тис. т:

  • «Немирівського елеватора»: об'єм одноразового зберігання збільшиться на 28 тис. т. Будуть встановлені дві нові сушки на 4 тис. т/добу, організовані напівмаршрутні відвантаження;
  • на «Гніванському елеваторі» об'єм одноразового зберігання збільшиться на 60 тис. т зберігання. Будуть встановлені дві сушки продуктивністю 4 тис. т/добу;
  • «Вінницький елеватор» збільшить об'єм одноразового зберігання на 225 тис. т. Будуть встановлені дві сушки продуктивністю 4 тис. т/добу;
  • «Переробник» збільшиться на 105 тис. т. Будуть також встановлені сушки продуктивністю 4 тис. т/добу;
  • «Закупнянское ХПП» виросте на 60 тис. т одноразового зберігання.

Планує ввести в експлуатацію такі нові елеваторні комплекси: елеватор у Вендичанах на 120 тис. т зберігання і у Вапнярці на 200 тис. т зберігання.

Виробництво борошна

Компанія «Епіцентр Агро» у Вінницькому кластері аграрного напряму розпочала виробництво борошна.

Борошномельні потужності заробили на один з елеваторів агрохолдигу — Гниванському ХПП.

Виробництво пшеничного борошна відбуватиметься під ТМ «Вінницьке борошно». Борошно реалізовуватиметься на внутрішньому ринку.

Читайте також: Епіцентр К запустив виробництво борошна

Тваринництво

У складі двох виробничих кластерів працює 20 ферм, найбільша кількість тваринницьких комплексів зосереджена на Хмельниччині — 13. Ще 4 ферми розташовані в селах Тернопільщини і 3 — на Київщині.

У трьох областях України на молочно-товарних фермах міститься більше 4,2 тис. голів ВРХ, з них 1745 голів — корови дійного стада, шлейфу — 1,5 тис. голів.

У двох областях на заході України на свинофермах вирощується більше 6,1 тис. свиней.

Читайте також: Віталій Ставничук: Ми не боїмося повторити долю «Мрії»

Фінанси

У 2017 р. об'єм сплачених компанією «Епіцентр К» податків і зборів перевищив 2 млрд грн.

«Епіцентр К» планує в 2018 р. інвестувати 1,4 млрд грн у будівництво і реконструкцію зернових елеваторів і 665 млн грн на оновлення парку сільгосптехніки. У 2019 р. компанія інвестує в рік 2 млрд грн для розвитку об'єктів агросектора.

У 2018 р. «Епіцентр К» отримає близько 4 млрд грн виручки від реалізації продукції.

Компанія у рейтингах

2018 р. — рейтинг найбільш успішних українських корпоративних інвесторів.

2019 р. — компанія зайняла номінацію «Потужний розвиток» в рейтингу «Аграрна еліта Украины-2019», який щорічно проводить журнал The Ukrainian.

Історія розвитку «Епіцентр Агро»

2003 р. — Олександр і Галина Гереги заснували «Епіцентр К».

2015 р. — заснування компанії «Агрохолдинг 2012».

2016 р. — до складу групи компаній «Епіцентр К» увійшла мережа гіпермаркетів «Нова Лінія». «Епіцентр К» придбав холдинг «Вінницька агропромислова група»  Володимира Барцьося. АМКУ оштрафував компанію «Епіцентр К» на 170 тис. грн за неузгоджену концентрацію акцій «Вінницької аграрно-промислової групи». Придбано сільськогосподарські підприємства й елеватори у Вінницькій, Київській, Тернопільській, Хмельницькій і Черкаській областях.

2017 р. — відбулася купівля 10 агропідприємств міжнародного трейдера Glencore і «Оболонь Агро». Збільшення земельного банку за рахунок придбання нових підприємств. Коригування сівозміни в рослинництві і реконструкція тваринницьких ферм.

2018 р. — «Епіцентр К» вів переговори про поетапне входження в ViOil. Але остання вирішила призупинити укладення угоди. Керівником аграрного напряму призначений Василь Мороз, який працює в компанії з 2015 р. Розвиток елеваторного бізнесу — будівництво нових зерносховищ у Вінницькій і Хмельницькій областях.

2019 р. — «ОТП Лізинг» поставила групі 79 одиниць сільськогосподарської техніки брендів Case і Manitou. «Епіцентр Агро» придбав «Робимакс-Агро» в Хмельницькій області.

Серпень 2019 р. — Австрійський банк Raiffeisen Bank International AG профінансує збільшення автопарку аграрного напряму «Епіцентр Агро». У рамках довгострокової співпраці Raiffeisen Bank International AG (Австрія) з «Епіцентр Агро» австрійський банк відкрив кредитну лінію строком на п'ять років для збільшення автопарку аграрного напряму української компанії. Загальна сума угоди близько €4 млн. Перші 20 одиниць зерновозів Schmitz у рамках цієї угоди було розмитнено в серпні.

Вересень 2019 р. — в Хмельницькій області (у Західному кластері Епіцентр Агро) запрацював насінний завод. На виробництві встановлено сучасне устаткування від провідного європейського виробника — насіннєва лінія Cimbria (Данія). Її потужність дозволяє допрацьовувати з дотриманням прогресивної технології калібрування, протравлення і фасовки 80-100 т насіння в добу.

Лютий 2020 р. — «Епіцентр К» купив агропідприємство «Хмельницк-Агро» з 40 тис. га, яке входить в «Сварог Вест Груп»

Жовтень 2020 р. — «Епіцентр Агро» завершив будівництво нового маршрутного елеватора на «Закупнянському ХПП» (Чемеровецький р-н Хмельницької обл.).

Для того, щоб актуалізувати інформацію у розділі досьє або компанії, надішліть поновлені дані на пошту data@latifundistmedia.com

Менеджмент

Нікітюк Світлана
керівниця департаменту з аграрних питань «Епіцентр К»
Василь Мороз
Мороз Василий Иванович
Руководитель аграрного направления
Герега Александр
Герега Олександр Володимирович
Народний депутат України IX скликання, власник

Команда

Михайлишин Петро
Генеральний директор
Черемха Богдан Михайлович
Заступник керівника агробізнесу «Епіцентр К», директор з виробництва

Контакти

Структура компанії

Промінь
Выращивание зерновых культур
Агрохолдинг 2012
Вирощування зернових, олійних та зернобобових культур