Капіталізація ринку землі в Україні може зрости до $50 млрд — KSE

Наразі складно оцінити потенціал зростання цін на землю після відкриття другого етапу ринку, але вже зараз є розрахунки, які свідчать, що вартість землі може збільшитись щонайменше на 40% впродовж наступних двох років.

Про це йдеться в «Аналітичному огляді земельного ринку в Україні за 4 квартал та грудень 2023 року» Центру досліджень продовольства та землекористування при Київській школі економіки (KSE Агроцентр).

«За попередніми оцінками можна очікувати зростання вартості землі й капіталізації ринку принаймні до майже $50 млрд. За таких параметрів, теоретичний обсяг кредитного фінансування міг би скласти $17,5 млрд, і це б своєю чергою дозволило заповнити розрив у фінансуванні аграрного сектору України, який наразі становить близько $21 млрд, щоб покрити наявні короткострокові потреби у фінансуванні, а також інвестиціях у відбудову, відновлення та розвиток», — йдеться у звіті.

Крім того, подальший розвиток та робота ринку, підвищення його прозорості та лібералізація дозволять накопичити та побудувати статистику якості землі як застави. Це дозволить підвищити коефіцієнт ліквідності землі з 0,35 до показників розвинутих країн — на рівні 0,6-0,8, що також буде автоматично збільшувати обсяг можливого кредитування під заставу землі, зазначають аналітики. До того ж, поліпшення якості застави сприятиме зниженню ставок за кредитами та пожвавленню попиту на них.

Читайте також: Ринок землі: бізнес почав продавати ділянки, а не купувати нові

Нагадаємо, станом на кінець 2023 року в обігу було 172,9 тис. га сільськогосподарської землі, в той час, як за результатами 2022 року в обігу перебувало 109,5 тис. га, з яких 50,3 тис. га було продано до 24 лютого 2022 року. Таким чином, приріст землі в обігу у 2023 році, у порівнянні з попереднім, склав 58%.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus