Оренда землі з найбільш родючими ґрунтами в Україні вже набагато дорожча, ніж в деяких країнах Європи — Абромавичус

В областях України з найбільш родючими ґрунтами, — Полтавській, Черкаській, Вінницький, західних областях України — вартість оренди землі вже набагато вища, ніж в деяких країнах Європи. 

Про це в інтервʼю для Latifundist.com розповів співвласник компанії «Агро-Регіон» та колишній міністр економічного розвитку і торгівлі (2014-2016 рр.) Айварас Абромавичус.

«Наприклад, у Великобританії за останні 10 років ціни на оренду землі впали в середньому на 34%, і сьогодні оренда 1 га коштує на рівні $170. У Литві середня вартість оренди 1 га землі — 250 євро», — сказав він.

Абромавичус зазначив, що «Агро-Регіон» планує купувати землю і надалі. Із загального земельного банку компанії в розмірі 41 тис. га, 1 тис. га — це вже приватна земля, куплена з моменту відкриття в Україні ринку землі. 

Читайте також: Холдинги, які входять в топ-100 найбільших агропідприємств, не орендують навіть 25% земель в Україні — Нагорний 

«Щодо структури купівель, більше всього землі придбали на Чернігівщині, менше — на Київщині, і майже нічого на Житомирщині. Взагалі, в регіонах Західної України, — на Тернопільщині чи Івано-Франківщині, — люди свої земельні ділянки не продають. Можливо, тримають землю в очікуванні, що ціна на неї з часом буде тільки зростати», — додав Абромавичус.

Як повідомлялося раніше, поява нових гравців після відкриття ринку землі для юридичних осіб у 2024 році означає появу додаткового попиту на земельні активи. Наслідком появи попиту буде зростання ціни землі як мінімум на 15-20%.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus