Транзит агропродукції через Польщу у січні склав лише 5% від загального експорту — Кубраков

У січні експорт агропродукції відбувався переважно завдяки морським перевезенням і склав 6,7 млн т. Натомість транзитом територією Польщі пройшло тільки 0,37 млн т агропродукції, що складає близько 5% від загального обсягу.

Про це повідомив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков в ефірі телемарафону «Єдині новини».

Він зазначив, що у 2022 році через територію Польщі Україна експортувала до 1 млн т агропродукції на місяць і додав, що заяви польських аграрних асоціацій щодо перенасичення їхнього ринку — несправедливі.

Читайте також: Україна розглядає варіанти заборони імпорту агропродукції з Польщі — Сольський

«Зі свого боку Україна робить все можливе для того, щоб мінімізувати будь-які можливі економічні втрати польських фермерів. Ми вважаємо, що блокада точно грає на руку росії і вона вже це використовує, показуючи, що у нас нібито не все добре з нашою дружньою Польщею. Я нагадаю, що в перші дні повномасштабного вторгення саме братній польський народ прийняв мільйони українців, що шукали прихистку від війни, а разом з польською владою ми запустили стабільну військову логістику», — зауважив Кубраков.

За його словами, діалог ведеться на всіх рівнях. Напередодні були проведені термінові перемовини з Яцеком Сєвєрой, головою Бюро нацбезпеки Польщі щодо неприпустимості блокади кордону, зокрема, пасажирського транспорту.

Нагадаємо, українські перевізники 20 лютого розпочнуть мирну акцію протесту на трьох пунктах пропуску із Польщею: «Рава-Руська», «Краківець», «Шегині».

Виконано за допомогоюDisqus