Фрахт на автоперевезення сільгосппродукції до Європи виріс через необхідність обʼїжджати кордон з Польщею

Станом на 19 лютого агроекспорт автомобільним транспортом склав 265 тис. т, порівняно з 138 тис. т у січні та 246 тис. т у грудні за аналогічний період.

Про це повідомляє Spike Brokers.

Найбільшу частку експорту склала соняшникова олія та цукор. Щоденні темпи автомобільного експорту почали знижуватися через низку блокувань пунктів пропуску зі сторони Польщі. Щоденний показник пропуску агропродукції через польський кордон знизився у 6 разів, а саме з 6 тис. т вантажу на добу на початку лютого до 1 тис. т на добу станом на 19 лютого.

«Робота інших пропускних пунктів на кордоні з Угорщиною, Словаччиною, Румунією та Молдовою здійснюється без перешкод, що компенсує частково зниження темпів пропуску через польський кордон. Ставки фрахту в напрямку Західної та Центральної Європи підвищились через необхідність перевізникам об'їздити кордон з Польщею», — зазначають аналітики.

Читайте також: Ми не веземо зерно через західний кордон. Нема сенсу консервувати авто — Олександр Шатайло 

Ринкові ставки транспортування автомобілями:

  • зх. Україна — центр/пн. Італія — 125-155€,
  • зх. Україна — пн. Болгарія — 70-100€,
  • зх. Україна  — сх. Німеччина — 100-140€,
  • центр. Україна — пд. Румунія — 90-120€,
  • центр. Україна — порти Дунаю — 45-55€,
  • центр. Україна — порти Великої Одеси — 25-40€.

Нагадаємо, у січні експорт агропродукції відбувався переважно завдяки морським перевезенням і склав 6,7 млн т. Натомість транзитом територією Польщі пройшло тільки 0,37 млн т агропродукції, що складає близько 5% від загального обсягу.

Виконано за допомогоюDisqus