Литва оголосить про нові обмеження на імпорт зерна з росії та білорусі, однак про заборону не йдеться

Литва не збирається забороняти імпорт російського та білоруського зерна після того, як латвійський парламент минулого тижня тимчасово заборонив імпорт сільськогосподарської продукції з цих країн.

Про це повідомляє LRT.

Проте міністерство сільського господарства Литви заявило, що оголосить про нові обмеження на імпорт зерна з росії та білорусі в понеділок.

«Заборона в принципі не є простою справою, існує великий тиск як з боку Світової організації торгівлі, так і інших міжнародних організацій через глобальний голод», — сказав радник міністра сільського господарства Рокас Петрашюнас і додав, що «латвійці отримають багато критики за цю заборону».

Ігнас Гофманас, голова Литовської сільськогосподарської ради, заявив, що Литва може наслідувати приклад Латвії.

Читайте також: Латвія в Брюсселі вимагає заборонити імпорт російського зерна до ЄС і замінити його українським 

«російське зерно ввозиться в Литву абсолютно вільно, не контролюється і не перевіряється його якість. І кількість значно більша. Наскільки нам відомо, у 2023 році до Литви було імпортовано щонайменше 170 тис. т російського зерна», — сказав він.

Литовські фермери закликають уряд прийняти рішення щодо обмеження транзиту російського зерна через країну. Гофманас заявив, що підозрює, що частина російського зерна залишається в Литві.

Однак міністр сільського господарства Кястутіс Навіцкас запевнив, що через Литву проходить лише невелика кількість російського зерна і все воно йде через Клайпедський порт.

Нагадаємо, 22 лютого Сейм Латвії у двох читаннях ухвалив постанову про заборону імпорту російської та білоруської сільгосппродукції до липня 2025 року.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus