Рентабельність виробництва соняшнику в Україні падає. Заводи можуть скоротити обсяги переробки

Виробники соняшникової олії та шроту перебувають під тиском у всьому Чорноморському регіоні після того, як ціни на продукти переробки впали протягом останнього місяця, знизивши маржу для виробників до мінімуму в деяких регіонах.

Про це Agricensus повідомили джерела з ринку.

«Ціни на соняшникову олію впали на 7% за цей період, тоді як ціни на шрот впали на 24% під тиском переважного та відносно низького попиту з боку основних напрямків, що призвело до скорочення маржі переробки в деяких регіонах, оскільки ціни на соняшник залишаються на високому рівні. Це може призвести до скорочення виробництва, і трейдери очікують, що в лютому очікуваний рівень виробництва скоротиться, особливо в Україні, оскільки росія націлена на надлишкові потоки на турецький ринок», — пише видання.

Торговельні джерела повідомили Agricensus, що вони вважають, що ринок майже досяг свого мінімуму, але не виключають подальших коригувань у короткостроковій перспективі та вважають, що березень буде ключовим місяцем.

Попит з боку основних напрямків попиту, таких як Індія, Китай і країни ЄС, залишається млявим, а пропозиція продукції в Чорноморському регіоні є більш ніж достатньою, враховуючи присутність двох великих експортерів соняшникової олії в регіоні.

Трейдер олійних культур Костянтин Бугера в коментарі Latifundist.com зазначив, що Індія віддає перевагу російській соняшниковій олії, зважаючи на її низьку вартість.

«Це постійно відбувається. На турецькому ринку вони пропонують олію дешевше, вони намагаються весь Чорноморський регіон заливати своєю олією», — каже Бугера.

Ціни на соняшникову олію від продавців знизилися в середньому на 60-70 $/т протягом останнього місяця залежно від країни походження та становили 835-840 $/т CIF Мерсін для спотової доставки.

За словами Бугери, в європейських портах ціни на соняшникову олію залишаються стабільними на рівні 900-920 $/т.

Читайте також: Ринок соняшника та продуктів переробки продовжує падіння — аналітик 

Також джерела, з якими спілкувався Agricensus, повідомили, що вони бачать відносно низькі ціни на соняшникову олію чорноморського походження — 840$/т CIF Китай з поставкою в березні-квітні, тоді як ціни на соняшниковий шрот становили 280-295 $/т CIF Китай.

«Торгові джерела на переробних підприємствах у центральній та західній частинах України говорять про зниження націнки до мінімального рівня із закупівельними цінами на соняшник на рівні 14 тис. грн/т переробний завод CPT, але в деяких випадках націнки знизиться до нуля, якщо врахувати збільшення витрат на логістику. Переробні заводи не виключають зменшення переробки або її призупинення, якщо поточні тенденції збережуться», — пише видання.

Костянтин Бугера зазначає, що для переробників західних регіонів зараз ускладнилася логістика у звʼязку з блокадою кордону, однак вони продовжують експортувати продукцію.

«Ціна насіння в різних регіонах відрізняється, там де вона вище — переробники працюють близько собівартості. В нас ситуація значно краще, бо ми зорієнтовані на поглибленій переробці олії — рафінація та фасування, в цьому сегменті ціни значно не змінилися, тому загальна маржа менш суттєво знизилася. Також в нашому регіоні ціни на насіння більш низькі, ніж у Вінницькій та Дніпропетровській області», — розповів у коментарі Latifundist.com директор групи компаній «ГрадОлія» Ілля Єленський.

Враховуючи падіння цін і слабкий попит у лютому на соняшникову олію та шрот, учасники ринку очікують можливе зниження виробництва соняшнику в лютому на 7-13% з прогнозованих на початку місяця 1,5 млн т до 1,3- 1,4 млн т.

Виконано за допомогоюDisqus