В Україні наразі неможливо продати біометан з прибутком, цей продукт збитковий — думка

Виробництво біометану має свою специфіку, високу собівартість і відповідну ціну, при якій його виробництво рентабельне. В Україні, в умовах заборони експорту природного газу, та низьких цін на природний газ, відсутності стимулів щодо споживання біометану, продати біометан з прибутком нереально, цей продукт збитковий.

Про це Latifundist.com розповів директор з розвитку та інвестицій ГК VITAGRO Сергій Савчук.  

За його словами, єдиний варіант для виробників працювати — це поставляти свій товар на європейський ринок.

«Ми побудували завод, встановили обладнання, проінвестували купу коштів, але завод стоїть, бо не маємо можливості експортувати продукт по газотранспортній мережі України. Проєктна потужність нашого біометанового заводу — 3 млн куб. м біометану в рік», — каже Савчук.

Як зазначив Савчук, необхідно негайно прийняти в другому читанні Проєкт Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо митного оформлення біометану №9456.

Читайте також: Європа всіма темпами біжить у майбутнє енергетичної незалежності. Ми ж не можемо вже рік подати біометан у мережу — Сергій Кравчук 

«Це важливо не лише для компаній, такі як наша, що вже інвестували у біометанові заводи. Це важливо для усього агросектору та економіки країни в цілому», — додав він.

Нагадаємо, «Галс Агро‎» зупинив виробництво біометану через економічну недоцільність. Зараз на заводі зупинено когенераційну установку, що очищає вироблений там біогаз до рівня біометану. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus